Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnica odlučila roditi dvoje djece, a država ju za to kaznila

Mlada liječnica koja koncem studenoga okončava rodiljni dopust za prvo dijete, u siječnju je primorana otvoriti drugi jer je u šestom mjesecu druge trudnoće. Zato će primati minimalac...

Iako je najavljeno povećanje rodiljnih naknada, kao jedna od demografskih mjera hrvatske Vlade, u praksi se i dalje događa da pojedine trudnice dobivaju minimalac.

Na ovaj problem ukazala je jedna liječnica zaposlena u Domu zdravlja koja koncem studenoga okončava rodiljni dopust za prvo dijete, a u siječnju je primorana otvoriti drugi jer je trenutačno u šestom mjesecu druge trudnoće, piše Slobodna Dalmacija.

- Još uvijek sam u šoku nakon što mi je službenica u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje rekla kako ću za cijelo vrijeme trajanja drugog rodiljnog dopusta primati mizernu naknadu u iznosu od 2200 kuna! Nadala sam se kako ću imati barem onih 3990 kuna koje sam dobivala drugih šest mjeseci, ali ne, imat ću gotovo dvostruko manje!

U svakom slučaju, moj je grijeh što otvaram dva rodiljna dopusta za redom, odnosno što se ne mogu na posao vratiti puna dva mjeseca kako bih primila dvije plaće od poslodavca. Na taj način bih, naime, prvih šest mjeseci na rodiljnom primala svoju punu plaću, a drugih, dakle, 3990 kuna kao i sve rodilje - objasnila je.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku smatraju kako se ova mlada majka, bez obzira na svoju situaciju, trebala vratiti na posao ranije kako bi iskoristila mogućnost dobivanja svoje prosječne plaće prvih šest mjeseci dopusta, piše Slobodna.

Tema: Demografska obmana

Komentari (57)
  • a da ...trebala se vratit ranije sa porodiljnog ... onda je sve u redu , sama si je kriva ... koji su to dvolični smradovi

    14. 11. 2018,   11:08
  • draga doktorice još stignete do Njemačke i tamo roditi drugo dijete, nastaviti život u normalnoj sredini gdje će Vas cijeniti i kao osobu i kao profesionalca, gdje će Vaša djeca odrastati u normalnim uvjetima primjerim djeci.

    14. 11. 2018,   12:19
  • Objašnjavaju jebem vaše obajšnjenje kako predsjednik države dobiva godnu dana punu plaću iako više nije predsjednik pa onda pola jebem ja taj zakon i tko ga je donio

    14. 11. 2018,   12:47