Obavijesti

News

Komentari 103

Liječnici su bijesni: Opet od nas traže da prokazujemo pacijente

Liječnici su bijesni: Opet od nas traže da prokazujemo pacijente
1

Nakon što je PU opsječko-baranjska od Doma zdravlja u Osijeku zatražila da prepoznaju i prijave potancijalne teroriste među duševnim bolesnicima, oglasili su se i liječnici

VIDEO

Među duševnim bolesnicima ima najmanje terorista. Ne znam otkud MUP-u ideja da to pošalje baš nama, obiteljskim liječnicima na području Osijeka. Objašnjenje nismo dobili, kaže nam dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i dopredsjednica Hrvatske liječničke komore, osvrćući se na dopis koji je u Dom zdravlja Osijek stigao iz MUP-a. 

U tom se dopisu navodi da je u cijeloj Europi trend da teroristi vrbuju duševne bolesnike pa MUP traži od obiteljskih liječnika, ali i psihijatara, da detektiraju među svojim pacijentima s duševnim smetnjama one koji imaju terorističke namjere i da o tome odmah izvijeste policiju.

Policija u Slavoniji od liječnika traži da prepoznaju teroriste!
Policija u Slavoniji od liječnika traži da prepoznaju teroriste!


 
- Nije posao liječnika da detektira teroriste. Znamo da se među njima regrutiraju povodljive osobe i oni slabijeg karaktera, ali to ne znači da su duševno bolesni. Teza MUP-a uopće ne stoji, a od nas se opet traži da budemo špijuni koji prokazuju pacijente i odaju liječničku tajnu. Uostalom, svi mi, kao građani, imamo dužnost prijaviti sumnju na terorističku aktivnost, neovisno o tome je li ta osoba duševno bolesna ili nije. A doista nije u redu da mi liječnici prozivamo svoje pacijente samo zato što su duševno bolesni – kaže dr. Krolo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MUP-ov dopis, doznajemo, došao je i na adrese psihijatrijskih ustanova u drugim dijelovima zemlje. Poznati forenzički psihijatar kaže da su taj dopis slagali neuki ljudi koji nemaju nikakvu strategiju, nego bez potrebnog znanja stvaraju zaključke. 

- Duševni bolesnik, kao bilo tko drugi, može biti regrutiran među teroriste, ali sam terorizam ne proizlazi iz duševne bolesti niti je ta bolest razlog da nekoga povlačimo po policiji. Čovjeka najprije treba stručno procijeniti i liječiti pa tako vidjeti što je iza te opsjednutosti. Vrlo rijetko je iza toga neka stvarna namjera – kaže nam forenzički psihijatar dodajući kako je ovo dodatna stigmatizacija duševnih bolesnika te da bi obiteljski liječnici, ako i uoče nešto, čovjeka trebali poslati u bolnicu na pregled i liječenje, a ne obavještavati MUP.     

Osječka policija: Dopis Domu zdravlja ne zadire u prava pacijenata

Osječko-baranjska policija u nedjelju je izvijestila kako je dopis osječkom Domu zdravlja da izvijeste policiju ako kod osoba s duševnim smetanjama primijete oblike radikalnog ponašanja ili sklonosti ideologijama terorističkih organizacija nije nikakva nova obveza liječnika, niti zadire u prava pacijenata.

Radi se, tvrde, o preventivnoj aktivnosti.

Policijska uprava je priopćila kako je, krajem srpnja, zaprimila dopis Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, upućen svim Policijskim upravama, u kojem se traži stupanje u kontakt s ustanovama  za liječenje osoba s duševnim smetnjama, a "kako bi ih se upoznalo i senzibiliziralo na novu pojavnost radikalizacije osoba s duševnim smetnjama". 

Pojašnjavaju kako je "u državama članicama EU uočen trend prema kojem osobe s duševnim smetnjama razvijaju naklonost radikalnim ideologijama i interesu za terorističke organizacije" te da je "određeni broj takvih osoba započeo s pripremanjem terorističkih napada, što je zahvaljujući dobroj suradnji policije i liječnika specijalista za liječenje osoba sa duševnim smetnjama pravovremeno prevenirano". 

Iako takvih slučajeva nije bilo u Hrvatskoj, sljedeći dobre prakse drugih država, intencija je ove naložene aktivnosti bila, radi zajedničkog preventivnog djelovanja, stupiti u kontakt s ustanovama i ordinacijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama te ih senzibilizirati i ukazati na novu uočenu pojavnost, ističu u osječko-baranjskoj PU.

Stoga su osječko-baranjska policija, odnosno 1. policijska postaja Osijek, započeli provođenje naložene aktivnosti, ali je "za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo". 

"Opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata. Naime, to pitanje regulirano je u članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama gdje su jasno propisane obveze liječnika odnosno situacije u kojima javni interes preteže nad obvezom čuvanja liječničke tajne", kaže se u priopćenju PU. 

Napominju kako je jedina namjera kontaktiranje sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na, u svijetu, prisutan trend, a kako bi se u slučaju uočavanja indikativa rizika, mogla nastaviti suradnja koja je i do sada postojala".

"Zbog želje da se namjera osječke policije dodatno pojasni, Policijska uprava će u najkraćem mogućem roku inicirati sastanak s predstavnicima nadležnog Doma zdravlja", ističu u policiji. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a