Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnik optužen za ubojstvo 6 pacijenata pušten iz pritvora

None Foto: Pixsell

Radana se sumnjiči da je neizlječivo bolesnima navodno velikim dozama sredstava za ublažavanje bolova, te mješavinom kalija i morfija "skraćivao muke"

Okružni sud u Ljubljani u četvrtak je liječniku Ivanu Radanu, optuženom za eutanaziju šest pacijenata što je tužiteljstvo okvalificiralo kao ubojstvo iz niskih pobuda, ukinulo jednogododišnji pritvor točno godinu dana od uhićenja pošto je sudski vještak obrane osporio nalaz prvog sudskog vještačenja.

Iako je u međuvremenu otpušten s neurološke klinike ljubljanskog Kliničkog bolničkog centra (UKC), gdje se je niz godina skrbio za najteže bolesnike, a ostao je bez liječničkog odobrenja za rad, dug pritvor koji je produljen i nakon početka suđenja bio je obrazložen opasnošću od ponavljanja kaznenog djela.

Odluku o puštanju optuženika na slobodu do izricanja presude sud je donio pošto je slovenski sudski vještak, klinički psiholog Aleš Friedel, opozvao svoje stručno mišljenje koje je opterećivalo ulogu Radana u više sumnjivih slučajeva smrti neizlječivo bolesnih kojima je navodno velikim dozama sredstava za ublažavanje bolova, te mješavinom kalija i morfija "skraćivao muke".
Friedel je u svoj eskpertizi Radanova psihološkog profila napisao da se radi o narcističkoj i destruktivnoj osobnosti s kompleksom više vrijednosti i nerealnom predodžbom o vlastitoj ulozi te da je kao takav bio u stanju izvršiti sadistički zločin nad bolesnicima.

Takav je nalaz osporio sudski vještak kojeg je predložila obrana, a postupke Radana s bolesnicima i nevjericu da je obavljao eutanazije pred sudom je osporila i jedna od medicinskih sestara na odjelu.

Sudski vještak iz Austrije, dr. Wolfgang Kroell pred sudom je izjavio da Radan po njegovoj ocjeni koju je stekao iz medicinske dokumentacije nije odgovoran za smrt bolesnika čija smrt mu se stavlja na teret te da im je narkotike i druga sredstva u njihovim zadnjim trenucima propisivao po pravilima struke.

Tužiteljica Katarina Bergant je najavila da će nakon današnje odluke suda izmijeniti i ublažiti optužnicu protiv Radana.
U sadašnjoj optužnici on je optužen za ubojstvo šest pacijenata i njihovo neovlašteno snimanje nakon smrti, falsificiranje medicinske dokumentacije, ali i za izdavanje različitih lijekova visoke vrijednosti bez recepta.

Komentari (5)
  • Nek je pusten.To su muke to jest ne izdrzlivi bolovi a spasa nema.Samo se muce i trpe jake bolove i to jadni jos i vezani.Ne mislim da ih je ljecnik ubio vec pomogao patnju i bolove.

    19. 5. 2016,   22:05
  • ulje indijske konoplje lijek i prevencija svega,,,,,

    19. 5. 2016,   22:08
  • Trebao bi i kod nas zakon pa da se bolesnik dok još može sam odluči da li želi oživljavanje i život na aparatima ili da ga puste humano umrijeti. Ako nema šanse da se vratim normalnom životu,da mogu brinuti sama o sebi ,svojim potrebama ne želim da me drže na aparatima. A ne želim ni djeci priušiti izbor i borbu savjesti.Moj život,moj izbor. A tek briga o takvom bolesniku? Ne želim to nikome. Imali smo u obitelji i znam kako je to

    20. 5. 2016,   07:48