Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnik za neplodnost 11 žena je oplodio - svojom spermom

Prvi par koji je shvatio da nešto ne 'štima' su bili Davina i Daniel Dixon koji su se dr. Barwinu obratili 1989. godine. Dva desetljeća kasnije njihov se liječnik opće prakse iznenadio...

Dr. Norman Barwin iz Ottawe morat će se braniti pred sudom nakon što je protiv njega tužbu pokrenulo njegovih 11 bivših klijentica koje tvrde da ih je oplodio vlastitom spermom bez njihova znanja ili pristanka, piše britanski Guardian

Prva tužba protiv njega je podignuta 2016. godine kada ga je jedna kanadska obitelj optužila da je 1990. godine svojom spermom, umjesto spermom oca obitelji, oplodio majku. Te su tvrdnje među klijentima dr. Barwina izazvale pravu paniku, a sa sličnim se sumnjama javilo još 150 žena koje su kod poznatog liječnika bile na umjetnoj oplodnji od 70-ih godina prošlog stoljeća. 

Iscrpnom je istragom, koja je uključivala i DNA testiranje, utvrđeno da je dr. Barwin vlastitom spermom oplodio najmanje 11 svojih klijentica. 

Tu, nažalost, nije kraj. Naime, u 16 dodatnih slučajeva utvrđeno je da žene nisu oplođene spermom svojih partnera već nepoznatih muškaraca, a u još 35 slučajeva utvrđeno je da žene nisu oplođene spermom donora koji su obitelji odabrale. 

Prvi par koji je shvatio da nešto ne 'štima' su bili Davina i Daniel Dixon koji su se dr. Barwinu obratili 1989. godine. Dva desetljeća kasnije njihov se liječnik opće prakse iznenadio činjenicom da dvoje plavookih roditelja ima dijete smeđih očiju. Predložio im je testiranje, a strahovi obitelji Dixon su potvrđeni - Davina nije oplođena spermom svojeg supruga Daniela. 

Poznati liječnik 1997. godine je nagrađen najvišim ordenom časti Kanade, a 2014. godine je prestao raditi nakon što je priznao da je četiri žene oplodio - krivom spermom. 

Komentari (111)
  • Zato ja nejdem u plodine da nebi bilo oplodime

    8. 4. 2018,   08:37
  • Doniram spermu, ugradnja prirodnim putem besplatna !

    8. 4. 2018,   11:11
  • Covjek isao na sigurno!!!

    8. 4. 2018,   09:36