Obavijesti

News

Komentari 6

Lijek za multiplu sklerozu bit će dostupan svim oboljelima

Lijek za multiplu sklerozu bit će dostupan svim oboljelima
1

Dr. Tereza Gabelić, neurologinja s KBC-a Zagreb, kaže da je bilo iznimno frustrirajuće, nakon teško postavljene dijagnoze, govoriti pacijentima da ne mogu dobiti lijek

VIDEO

Tisuće oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj godinama nisu mogli pravodobno dobiti terapiju i lijekove zbog čega je kod mnogih bolest znatno uznapredovala i odvela ih u nepovratni invaliditet. No nakon punih dvadeset godina te nepravde više neće biti, a ograničavajuće smjernice su ukinute.

Kako nam je pojasnila Dijana Roginić, direktorica Saveza društva multiple skleroze Hrvatske (SDMSH), čak dva desetljeća lijek nisu mogli dobiti pacijenti stariji od 55 godina, oni kod kojih je bolest trajala manje od godinu dana te oni koji nisu imali dva liječena pogoršanja bolesti unutar dvije godine. Dodatno je otežavalo cijelu situaciju i to što mnogo vremena prođe dok se bolest uopće dijagnosticira. U Hrvatskoj MS ima šest tisuća ljudi.

- Drugim riječima, kod oboljelih je trebalo i po godinu ili dvije da se bolest uopće ustanovi i dijagnosticira, a onda se, zbog ograničavajućih kriterija koje je propisivao HZZO, moralo čekati da se bolest pogorša dva puta u periodu od još dvije godine. Mnogo ljudi zbog toga sada ima invaliditet, a da su pravodobno liječeni mogli su i dalje biti radno sposobni i stanje bi im bilo mnogo bolje nego sada - tumači Dijana Roginić.

Zbog pritisaka SDMSH-a, Hrvatskog neurološkog društva i saborske zastupnice dr. Ines Strenja Linić, kroz kampanju koja je trajala godinu i pol, HZZO je s 22. studenim ukinuo diskriminirajuće kriterije i oboljeli u Hrvatskoj će sada napokon moći dobiti terapiju na početku bolesti, što je najvažnije. Novitet je i što će pacijentima s MS-om od sada biti dostupan i lijek za primarno progresivni oblik MS-a, odnosno, za MS koji rapidno brzo napreduje. To je novi lijek koji je prisutan na europskom tržištu, a sada će se naći i na listi HZZO-a.

Liječnici neurolozi su sve ove godine bili na strani pacijenata no nažalost ruke su im bile vezane i ljudima nisu mogli omogućiti pravodobno liječenje ako nisu bili ispunjeni birokratski kriteriji. Medikamenti za liječenje MS-a, naime, nalaze se na HZZO-ovoj listi posebno skupih lijekova i većini oboljelih dugo bi vremena bili nedostupni.

Dr. Tereza Gabelić, neurologinja s KBC-a Zagreb, kaže da je bilo iznimno frustrirajuće, nakon teško postavljene dijagnoze, govoriti pacijentima da ne mogu dobiti lijek.

- Kod svih drugih bolesti odmah nakon dijagnoze kreće i liječenje, jedino kod MS-a do sada nije bilo tako. Dijagnostiku radimo po svim najsuvremenijim smjernicama, a sada ćemo napokon moći dati lijek pacijentima u ranoj fazi bolesti što je najvažnije, jer utječe na daljnji tijek MS-a i ono što će se događati kod pacijenata za 15 ili 20 godina - kaže dr. Gabelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je