Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sastanak u Bruxellesu: Hoće li Plenković postati šef Vijeća?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Financial Times iz Osake je javio da se utrka za predsjednika Europske komisije suzila na “spitzenkandidata” europskih socijalista Fransa Timmermansa,

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije, kazao je savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovoru.

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije mada je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju.  

Tusk, koji će kasnije tijekom dana voditi sastanak na vrhu čelnika EU-a na kojem će se odlučivati o glavnim kandidatima za vodeća mjesta u Bruxellesu, sastao se s čelnicima različitih stranačkih grupaciju Europskog parlamenta.

Predložio je da predstavnici europskoga desnog centra dobiju mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU i predsjednika Europskog parlamenta.

Savjetnik Tobias Teuscher je kazao i da je Tusk predložio da se centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona dodijeli mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Nije spominjao kandidata za predsjednika Europske središnje banke, kazao je Teuscher. 

Financial Times je javio da se utrka za predsjednika Europske komisije suzila na “spitzenkandidata” europskih socijalista Fransa Timmermansa, a da se utrka za predsjednika Europskog vijeća sužava na izbor između Andreja Plenkovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

(abe)

Komentari (69)
  • I kaj bumo mi od toga imali?

    30. 6. 2019,   15:28
  • Idi i ne vraćaj se više da te naše oči ne vide!

    30. 6. 2019,   14:52
  • Teško da ima šanse kraj kolakušića, sinčića i peđe matića. Te tri bitange veliki su dobitak za europsku politiku. Sunce vam žarko Andrej je dominator i može biti predsjednik cijelog Svijeta a ne samo nekog vijeća.

    30. 6. 2019,   15:52