Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lisice ljudima ulaze u dvorišta i jedu hranu iz kontejnera

None Foto: Snimio čitatelj 3

SVE IH JE VIŠE: Čitateljica se brine što u naselju ima puno male djece i boji se lisičine reakcije. Žalila se i prijavljivala policiji i veterinarima, no svi su se oglušili o njezine pozive

Ne znam je li bijesna, ali Sesvetama već tjednima šeće lisica. Ne boji se ljudi, približava im se, jede hranu iz kontejnera, svaki dan hoda oko zgrada, požalila nam se čitateljica.

Brine je što u naselju ima puno male djece i boji se lisičine reakcije. Žalila se i prijavljivala policiji i veterinarima, no svi su se oglušili o njezine pozive. Isti problem brine i građane Valpova. Međutim, nema straha, poručuje Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

- Te lisice nisu bijesne i građani ne moraju strahovati. Urbane sredine povezane su s prirodom i brojnim zelenim površinama, pa pojava lisica i drugih vrsta divljih životinja u gradovima nije ništa neobično. Lisice su među zgradama pronašle lak izvor hrane, a najveći problem predstavlja smeće, objašnjava Đuro Huber s Veterinarskog fakulteta. Prema Zakonu o lovstvu, zabranjeno je loviti u naseljenim područjima, stoga dok se problem ne riješi građanima se preporučuje da ne ostavljaju hranu na otvorenom, a kante i kontejnere za smeće trebali bi držati zatvorenima.

Komentari (30)
  • Čemu frka ? Pa lisice su domaće životinje , od pamtivijeka one šeću po našim dvorištima tražeći hranu i to se većinom dešava noću jer su jako lukave . Lisica ne napada čovjeka i nema straha a u zadnjih godina ni bjesnoće .

    15. 10. 2017,   00:32
  • Slatke male lije. Tako je to kada covjek uzme svaki kutak Zemlje za sebe. Zivotinje su prisiljene traziti svoj zivot tamo gdje im nije prirodno.

    15. 10. 2017,   01:28
  • U Zagrebu trebaju biti samo đukele i njihovi neodgojeni vlasnici!

    14. 10. 2017,   23:21