Obavijesti

News

Komentari 36

Ljepotica iz Gorskog Kotara koja obara s nogu - aperkatom

Ljepotica iz Gorskog Kotara koja obara s nogu - aperkatom
18

ZA IVANU NE POSTOJE GRANICE: Pobijedila je predrasude i postala prvakinja. Bolest štitnjače uzela joj je naslov. Ozdravila je, a sad želi vratiti naslov

VIDEO

Svaki udarac, svaki pokret i svaki trening posvećujem samo jednom cilju. Želim vratiti naslov svjetske prvakinje i ujediniti titule, a za to se pripremam kao Rocky, ispričala nam je boksačica Ivana Habazin (28).

U malom selu Tršće u Gorskom kotaru odjekivali su udarci sjekirom. Pomislio sam kako netko cijepa drva, ali to je bio samo njezin trenig. Imala je sjekiru i u rundama je udarala u kladu snažnije nego muškarac.

- Poznato je da su drvosječe najsnažniji ljudi. Zato imam ovakav trening. Simuliram runde te treniram snagu i izdržljivost - kratko je rekla Ivana koja je samo nastavila s treningom bez obzira na to što sam ja stigao tamo.

Pomislio sam odmah na Rockyja Balbou koji se za svoj meč u filmu pripremao u šumi. Ivana je objasnila da to nije slučajnost.

- Zbog Rockyja sam i počela s boksom. Gledala sam film. Tad sam si rekla, boksat ću i bit ću svjetska prvakinja. Imala sam tad 19 godina - kroz smijeh kaže Ivana. Sad, devet godina poslije, iza nje je 16 pobjeda i naslov svjetske prvakinje. Taj san ispunila je 2014. godine, ali problemi su ubrzo stigli.

- Nisam uopće znala da imam problem sa štitnjačom. Nalazi su pokazali svoje. Imala sam gušu, hormoni su bili loši i jednostavno sam morala na operaciju - dodaje Ivana koja vjeruje da je zbog toga i izgubila naslov svjetske prvakinje.

No pet mjeseci kasnije Ivana je opet u treningu. Lagano dostiže top formu i priprema se za revanš kojim želi vratiti naslov svjetske prvakinje. Nakon kratkog odmora odložila je sjekiru i ušli smo u vikendicu. Ondje me je zatekao nesvakidašnji prizor. Vreća za boks visi nasred kuhinje.

- Kažu da se dobro snalazim u kuhinji - opet kroz smijeh dobacuje Ivana koja je udarcem zaljuljala vreću snažnije nego što bih ja to mogao nogom. Utrčao je tad i njezin pas. Naravno, zove se Rocky.     

Ne usudim se biti sama tu u šumi pa imam psa. Iako ja više čuvam njega nego on mene, rekla je Ivana koja je navukla rukavice i pitala: “Idemo van?”.

Znao sam što slijedi. Kako je već četiri tjedna sama u šumi, ponudio sam se odraditi jednu sparing borbu. Navukao sam rukavice i krenuo prema njoj. Udarci su samo počeli sijevati. Nisam ni jednom stigao zaprijetiti. Svaki put kad bih pokušao, zamalo bi me udarila. No nakon nekog vremena odlučio sam se malo više otvoriti. Krenuo sam prema njoj uz seriju udaraca. Ona je to sve vješto izbjegla, a onda je uslijedio tresak u nos. Bam! Dok sam shvatio što se događa, stiglo je još udaraca. Bila je sparing borba, a skoro je oborila čovjeka koji je dvostruko teži od nje. I sama je shvatila da mi je bilo dosta.

- Hoćeš predati meč - upitala me, a ja sam to pitanje jedva dočekao. Nakon borbe odvela nas je u centar Tršća, u kojemu odrađuje drugi dio treninga. Stigli smo u Dom kulture u Tršću, a tek kad smo ušli unutra, postalo je jasno zašto smo tu. Sama sebi je napravila malu teretanu, u kojoj se svaki dan priprema i zagrijava za napornije treninge. Na ventilacijske otvore objesila je elastične gume, a zagrijava se na pozornici doma.

- Za pripreme mi ne treba puno. Boks je moj entuzijazam i moja ljubav. Uz tu ljubav i ljubav svih onih koji me podržavaju uspjela sam doći do tog naslova i nadam se da ću doći opet - objasnila je Ivana. Kasno je počela s boksom. Pobijedila je predrasude i osvojila naslov svjetske prvakinje. Bolest joj je uzela taj naslov. Sad je pobijedila i bolest, a naslov više od svega želi vratiti u svoje ruke.

- Ili ću pobijediti ili ću izgubiti nokautom. Nema trećeg - dodala je Ivana.     

Volja ju gura u svemu za što se bori

Nije predana samo boksu. Iako je on veliki dio njezina života, isto tako je i obrazovanje. Ivana je diplomirala teologiju, a uskoro završava i studij diplomacije. Upisala je i Pravni fakultet, a uz to je uspjela pobijediti i bolest.     

Nisam izdržao ni minutu

Svaki put kad bih pokušao, udarila bi me. Mogao sam se samo braniti. U jednom trenutku sam se više otvorio i krenuo uz seriju udaraca. Sve ih je izbjegla i onda me tresnula u nos. Bam! Dok sam shvatio što se događa, stiglo je još udaraca. Dvostruko sam teži od nje, a mogla me oboriti kao od šale.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag