Obavijesti

News

Komentari 231

Ljerka Mintas Hodak: Bog mi pomaže da živim bez Ivane

Ljerka Mintas Hodak: Bog mi pomaže da živim bez Ivane
7

Mlada odvjetnička vježbenica Ivana Hodak ubijena je na kućnom pragu prije deset godina. Zaklada koju su osnovali njeni roditelji pomaže mladima. Ivanina majka Ljerka Mintas Hodak otkrila nam je kako je preživjela gubitak kćeri

VIDEO

Vrijeme ne liječi rane. Živiš dan po dan. Govori nam to Ljerka Mintas Hodak, čija je kći Ivana Hodak ubijena prije deset godina.

- Samo mi je vjera pomogla da podnesem gubitak kćeri i preživim - kaže Ivanina mama.

Ivana, tad odvjetnička vježbenica, ubijena je 6. listopada 2008. godine na stubištu zgrade. Imala je samo 26 godina. Nekoliko mjeseci nakon njezina ubojstva supružnici Hodak utemeljili su zakladu koja nosi Ivanino ime. Protekli tjedan, na tradicionalnoj humanitarnoj večeri zaklade, Ljerka i Zvonimir uz prijatelje su proslavili i Ivanin 36. rođendan.

B. Ščitar/VL

Cilj zaklade je financijskim potporama pomagati u stjecanju visokog obrazovanja mladim i talentiranim ljudima koji teže izvrsnosti, a koji nemaju dovoljno novca da si sami omoguće školovanje.

- Funkcioniranju zaklade donacijama najviše su pomogli mali poduzetnici. Puno su mi značile i donacije pojedinaca, a posebno moram istaknuti Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta (ZŠEM). No zbog cjelokupne situacije imamo sve manje sponzora, ali Ivanina zaklada će opstati. Svake godine 6. listopada, na dan njezina ubojstva, odlučujemo o novim stipendijama i dijelimo ih - objašnjava Ljerka.

Najviše joj je drago što je mnogo djece zahvaljujući zakladi uspješno završilo studij.

'Bila je iskrena i poštena'

- Ljudi mi se javljaju i presretna sam kad čujem da su uspjeli u životu. To mi je najveća satisfakcija - zaključila je Mintas Hodak.

Na humanitarnu večeru povodom 10. godišnjice zaklade i Ivanina 36. rođendana došao je i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, Ivanin nekadašnji dečko. Osim njega, došle su Ivanine bliske prijateljice, glumica Jelene Perčin i fotografkinja Mara Bratoš.

POGLEDAJTE GALERIJU:

hodak hodak
8
| Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Ivanini prijatelji s ponosom ističu kako uvijek je bila vesela, otvorena, iskrena i poštena.

- Bila je osoba s jakim senzibilitetom za pravdu, za slabe i siromašne, za odgovornost u poslu i životu i za vrijednost prijateljstva. Uvijek je govorila: ‘Slabijima treba pomagati, a jačima parirati!’. Još od vrtića i osnovne škole pa nadalje Ivana je okupljala krug prijateljica s kojima je bila osobito blisko povezana jer je iskreno prijateljstvo cijenila kao jednu od najvažnijih stvari u životu. Često je znala reći: ‘Sve dođe i prođe, ali prijateljstvo je posebno - to treba čuvati!’. Voljela je šport i bavila se skijanjem, tenisom, jahanjem i golfom, a neposredno prije smrti otkrila je i čari vrtlarstva. Osobito je uživala u svakoj prigodi kad je mogla putovati u inozemstvo jer je znala da tako proširuje svoje vidike i uvijek upoznaje neke nove ljude i njihov način života - tako je Ivana opisana na stranici zaklade koju su osnovali u njezinu čast.

ivana hodak

Zaklada pomaže mladima

U rujnu prošle godine na stranicama zaklade objavljen je i natječaj za dodjelu stipendija studentima u tekućoj akademskoj godini. Zaklada stipendijom podmiruje troškove života tijekom studiranja za studente sveučilišnog studija prava. Na natječaj su se mogli javiti svi redovni studenti preddiplomskog studija prava koji zadovoljavaju kriterije navedene u natječaju. Rok za podnošenje zahtjeva studenata za dobivanje stipendije od zaklade bio je 19. rujna prošle godine. O dodjeli stipendija odlučilo je upravno vijeće zaklade, na čijem je čelu Ivanina mama. Zaklada od 2014. jedanput na godinu dodjeljuje stipendije, a na njihovim stranicama stoji i popis dosadašnjih stipendista s Ekonomskog i Pravnog fakulteta te ZŠEM-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je