Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljestvica konkurentnosti: 'Ne trebamo biti sasvim zadovoljni'

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto

Tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF) te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija.

- Ne trebamo biti zadovoljni u potpunosti s dinamikom pomaka. Na tome treba raditi, pa sam siguran da ćemo i dalje napredovati, ne samo na ljestvici nego i u uspješnosti, što je još bitnije - izjavio je Marić uoči sjedne Vlade.

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani.

Ovogodišnja lista, objavljena u srijedu, pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja, potom u području visokog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada.

Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta, kao i po poslovnoj sofisticiranosti, dok je njezin plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija i infrastrukture.

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja, po razvoju financijskog tržišta te po tehnološkoj spremnosti. Hrvatska je na ljestvici skliznula i po pokazatelju i inovativnosti, s 92. na 103. mjesto.

- To treba uzeti u obzir – sustav znanosti i inovacija poticati i stimulirati - kazao je Marić.

Tolušić: Vlada je odradila dobar posao

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao.

- Definitivno se vidi da je Vlada odradila dobar posao. Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati -  izjavio je Tolušić novinarima.

Top 10: Švicarska i dalje najkonkurentnije gospodarstvo

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva, a slijedi Singapur te SAD. Nizozemska se probila s 5. na 4. mjesto, ispred Njemačke, koja je pala za jedno mjesto. Na 6. je mjesto napredovala Švedska, koja je lani bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s lanjskog 10. na 7. mjesto. Japan je skliznuo sa 6. na 8. mjesto liste, a Hong Kong sa 7. na 9. mjesto. Finska je, pak, pala s lanjskog 8. na 10. mjesto.

Komentari (12)
  • Zdravko Marić! Sjajan čovjek i stručnjak, vodi državu sam sa svojim suradnicima i ide nam puno bolje. A da mi njega i ovo "stanje" ostavimo do daljnjega?

    28. 9. 2016,   11:09
  • ovi sotonisti drmaju svijetom , nažalost, http://www.dnevno.hr/planet-x/sirite-istinu-evo-kako-je-monstruozni-rockefeller-javno-priznao-da-je-vladar-citavog-svijeta-kako-mu-mediji-u-tome-pomazu-819052

    28. 9. 2016,   16:53
  • Dosta je lijeganja,pokrivanja i buđenja s lažima.Zar nas želite čitav život bezočno držati za budale.

    28. 9. 2016,   19:26