Obavijesti

News

Komentari 7

'Ljubavni komandosi': Spas za parove kojima se prijeti smrću

'Ljubavni komandosi': Spas za parove kojima se prijeti smrću
5

U Indiji je sve više parova koji se žele vjenčati iz ljubavi i ne pristaju na dogovorene brakove. Obitelj i društvo im prijeti smrću. Spašavaju ih 'ljubavni komandosi'

VIDEO

Dev (22) iz Indije se u Lalitaju (22) zaljubio u srednjoj školi. Htio joj je to reći, ali se previše bojao. A onda je vidio njezinog brata i svoju šansu. Rekao mu je da mu se sviđa njegova sestra i ostavio mu je broj telefona. No, poziv nije stizao.

- To me mučilo, htio sam ju nazvati i reći joj da je volim, no nisam imao njezin broj - kaže Dev. Dani su prolazili, a onda je konačno i stigao poziv koji je toliko čekao. Dev i Lalita su se uskoro zaljubili. 

- Konačno sam se ohrabrio i rekao joj da ne mogu živjeti bez nje te sam je zaprosio - kaže Dev. Lalita je pristala iako je znala da to neće biti tako lako. Dev i Lalita, naime, potječu iz različitih kasti. On je iz niže kaste nego Lalita. Lalita je znala da će njezini roditelji biti bijesni jer joj oni već dogovaraju brak.

Ipak im je rekla jer se nadala da će je razumjeti. No, to se nije dogodilo. Vikali su na nju da će osramotiti njihovo ime. Otac joj je zaprijetio da će ubiti nju i Deva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otac me tukao cijelu noć. Dev i ja smo mislili da ćemo umrijeti jer nismo imali kuda - kaže Lalita. A onda su jedno popodne na televiziji vidjeli emisiju o odvjetnicima i aktivistima koji pomažu ljubavnicima kojima obitelji ne daju da se vjenčaju. 

Godišnje 900 "ubojstava iz časti" 

"Ljubavni komandosi" su osnovani 2010. godine. Parovima daju hranu, utočište i štite ih da ih članovi obitelji, koje su "osramotili", ne ubiju. Takozvanih "ubojstava iz časti" u Indiji godišnje ima najmanje 900. U prosincu prošle godine muškarac (29) je odvukao svoju sestru na ulicu i odrubio joj glavu jer je pobjegla s bivšim dečkom i "osramotila" porodicu.     

"Ljubavnih komandosa" ima više od 11.000. Mladim zaljubljenim parovima daju pravnu pomoć, ponekad ih vjenčaju, a pružaju im i 24-satnu telefonsku pomoć. 

Parovi su stigmatizirani

- U Indiji imamo previše drugih problema da bi se brinuli o tome da je netko izabrao voljeti nekoga. Kako se društvo može protiviti ljubavi. Naši mladići i djevojke imaju svoja prava - kaže Sanjoy Sachdev osnivač "Ljubavnih komandosa" koji je svoju suprugu oženio jer je to htio. 

- Svaki par koji dođe kod nas je stigmatiziran, mogu ih ubiti svake minute - kaže Sanjoy Sachdev. 

Dev i Lalita su se zahvaljujući "Ljubavnim komandosima" vjenčali. Lalita se kući ne smije vratiti jer je ona za svoju obitelj "mrtva". 

- Mi smo sada sretni, ako društvo drugačije razmišlja, neka im - rekla je Lalita za CNN.

Ubili su ga usred dana

No, neki parovi, kaže Sanjoy Sachdev, nisu imali toliko sreće. 

Žena (25) se udala za muškarca (29) u kojeg se zaljubila. Pobjegli su zajedno, a savjet staraca u njezinom selu je raspisao novčanu nagradu za ubojstvo mladog para. Pobjegli su u New Delhi i tamo im se rodila curica. Skrivali su se dvije godine, a onda se u studenom prošle godine suprug vratio u selo da bi mogao njegovati bolesnu majku. Nakon tjedan dana je ubijen. Njegova supruga je u prosincu rodila njihovo drugo dijete. Sada se boji za sebe i za život svoje djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija