Obavijesti

News

Komentari 3

Ljubljana: Janković je pod sumnjom zbog porezne utaje

Ljubljana: Janković je pod sumnjom zbog porezne utaje
1

Janković, nekadašnji direktor Mercatora i poduzetnik kojega znaju pratiti afere i sudski procesi, gradonačelnik je slovenske prijestolnice već četvrti mandat

VIDEO

Slovenska financijska uprava upisala je hipoteku na obiteljsku kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića kako bi osigurala naplatu potencijalnog  duga od 335.000 eura nastalog poreznom utajom, piše u petak portal Siol.net u vlasništvu državnog Telekoma Slovenije.

Takav postupak, kojim se praktično blokira nečija imovina kako je ta osoba ne bi mogla prodati uobičajen je kad poreznici utvrde obvezu dodatnih poreznih obveza i osiguraju se za naplatu pred završetak cijelog postupka, navodi portal.
Janković, nekadašnji direktor Mercatora i poduzetnik kojega znaju pratiti afere i sudski procesi, gradonačelnik je slovenske prijestolnice već četvrti mandat. Okušao se i u visokoj politici, pa je 2011. sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija (PS) na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova i mandata, ali nije uspio sastaviti vladu pa se vratio na čelo gradske uprave.
Službeno nije potvrđeno na kakve se poslove potencijalni porezni dug odnosi, no portal navodi da je postupak pokrenut prije tri godine, a odnosi se na novčane  transakcije između  Jankovića i njegova dva sina kojima je službeno  prodao svoju tvrtku Electa, a onda od njih, odnosno Electe, primao velike iznose kao rate za isplatu tog duga od 8 milijuna eura.

Sinovi su novac tvrtke prebacivali starijem Jankoviću i onda kad je Electa ušla u nelikvidnost, zbog čega su ostali njeni vjerovnici bezuspješno čekali novac, a primljenim novcem Janković je podmirivao i neke dugove svojih drugih tvrtki, navodi portal.
 Porezni inspektori su još 2012. godine zaključili da je u tim transakcijama nešto sumnjivo pa su protiv  Zorana Jankovića te njegovih sinova Damijana i Jure pokrenuli postupak utvrđivanja porezne utaje. Poreznici su ocijenili da sredstva koja je na račune dobivao Janković nisu povrat kredita koje je sinovima dao gradonačelnik, nego njegov osobni  prihod koji podliježe oporezivanju, navodi portal.
Isto tako, navodi da je policija ljubljanskog gradonačelnika  2014.  kazneno prijavila  zbog sumnje u još jednu  poreznu utaju.

Riječ je o slučaju započetom deset godina prije toga, kad je Janković, koji je tada bio direktor Mercatora, stekao 47.000 dionica tog velikog trgovačkog lanca, a onda te dionice u više koraka i različitim transakcijama fiktivno  prebacivao na sinove i sebi bliske tvrtke, kako na konačnu prodaju dionica britanskome fondu  Altima Partners 2012. godine ne bi morao platiti porez kao privatna osoba, navodi portal Siol.net.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.