Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljubljana želi pojašnjenja Beča i Berlina o pojačanim mjerama

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su sinoć dogovorile CDU i CSU

Slovenska vlada zatražit će od Njemačke i Austrije dodatna pojašnjenja o potezima koje planiraju poduzeti na granicama u vezi sekundarnih migracija, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak. 

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su sinoć dogovorile CDU i CSU, sestrinske stranke u vladi kancelarke Angele Merkel.

"Spremni smo poduzeti mjere za zaštitu naših južnih granica, osobito s Italijom i Slovenijom", kazao je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, nakon najave dogovora po kojemu će Njemačka ilegalne migrante odbijati već na granici s Austrijom.

Slovenski mediji u utorak navode da bi se zbog budućih poteza Njemačke možda mogao dogoditi domino-efekt zatvaranje unutarnjih granica Schengena.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da nije obaviješteno o planovima Austrije i Njemačke, ali će zatražiti dodatna pojašnjenja o njihovim namjerama. Slovenija učinkovito od ilegalnih migracija štiti svoju južnu granicu s Hrvatskom koja je i vanjska granica Schengenskog prostora na jugoistoku Europek, navodi se u izjavi MVP-a za javnost.

Krajem lipnja Slovenija je prosvjedovala protiv vježbe austrijske vojno-policijske postrojbe "Pume" na slovensko-austrijskoj granici, nedaleko od graničnog prijelaza Spielfeld/Šentilj, ocijenivši da nije bilo razloga za takvu vježbu odvraćanja migranata kojom se simuliralo ponavljanje velike migrantske krize 2015/2016.

Ilegalne migracije u odnosu na tadašnji veliki migrantski val smanjene su za 95 posto, objavila je Ljubljana, a premijer tehničke vlade Miro Cerar tu je vježbu nazvao pomalo provokativnom prema Sloveniji u odnosu na pravo stanje. Prema njegovoj ocjeni slovenska policija zajedno s Hrvtskom na granici dobro radi sprječavajući ulazak ilegalnih migranata u Schengenski prostor.

Komentari (11)
  • Kako je taj Orban bio dalekovidan i imao pravo! Sad kad su europski birokratski mufljuzi vidjeli da je vrag odnio šalu, sad bi na brzinu pozatvarali granice. Malo morgen. Već je kasno. Preko 2 milijuna divljaka su već ušli u Trojanskom konju. Točan broj im se ni ne zna. Bit će tu još velikih s.....

    4. 7. 2018,   02:00
  • Ipak je Plenković pristao da budemo sabirni centar, a lagao je narod kad je rekao kako to nećemo biti

    3. 7. 2018,   20:07
  • Emigranti najmanje koriste granicne prjelaze tako da su ovi potezi svih zajedno totalni fjasko i bespotrebna prepucavanja .

    3. 7. 2018,   19:25