Obavijesti

News

Komentari 58

"Ljudi, osvijestite se! Azbest još postoji i nalazi se posvuda"

"Ljudi, osvijestite se! Azbest još postoji i nalazi se posvuda"
1

ČEKA SE EU Od azbesta su još mnogi krovovi, no od njega mogu biti i fasade, izolacija... Na državnoj razini nema projekta uklanjanja azbesta, a nejasno je i gdje se odbacuje

VIDEO

Želimo osvijestiti ljude da azbest još postoji, a na njegove opasnosti upozoravamo od 2012., rekao je Nenad Maljković, predsjednik udruge Moj otok. U Velikoj Gorici govorio je o opasnostima azbesta od kojeg su najčešće napravljene ploče na krovovima i fasadama. No azbesta ima i u cijevima, poput ventilacijskih ili vodovodnih.

- To je bila 109. prezentacija u pet godina. Od toga su dva predavanja bila u Crnoj Gori - dodao je Nenad Maljković. 

Zadovoljan je jer su promijenili svijest ljudi i potaknuli ih da uklone azbest iz svoje okoline. Udrugu Moj otok osnovali su na Krku i najprije tamo pokrenuli akciju “Moja Hrvatska bez azbesta!”. Već te prve godine na Krku su u tri mjeseca zamijenili 200 krovova. Svijest  o zdravijoj okolini bez kancerogenog azbesta proširili su Hrvatskom.

- Azbest, što je stariji, više se trusi, raznosi ga vjetar i opasniji je - upozorava Maljković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Organizirajući predavanja i akcije zamjene krovova uspjeli su dogovoriti i popuste kod proizvođača crijepa ili za druge vrsta pokrova. 

- Radovima na krovovima potaknuli smo i gospodarstvo tog kraja jer su radili lokalni krovopokrivači, tesari, prijevoznici... - napominje.

Osim popusta proizvođača, odnosno sponzora, novac su davali i sakupljači azbesta. 

- Sponzori su pokrivali između 16 i 32 kune po četvornome metru. Uz poticaje Grada ili Općine, kao na primjer na Krku, mogao se dobiti novi pokrov za stari. Trebalo je platiti samo radove i materijal - pojašnjava Maljković. 

- Fond za zaštitu okoliša nema novca i više ne plaćaju sakupljačima za zbrinjavanje azbesta. Nema novca za zdravlje, za uklanjanje azbesta, a ministar je najavio da će subvencionirati kupnju električnih automobila. Je li važnije sačuvati ljudski život ili poboljšati energetsku učinkovitost - pita se Maljković. 

Međutim, na stranicama Fonda navedeno je da se iščekuje odluka Europske unije o sufinanciranju uklanjanja azbesta za sljedeću godinu i da se projekt nastavlja. 

- Trenutačno sve ovisi o lokalnoj samoupravi. Našoj akciji se tijekom ovih godina priključilo devedesetak gradova i općina. Oni koji imaju imaju više novca, njih četrdesetak sufinanciraju ili su pomagali zamjenu azbesta na krovovima ili fasadama u minimalnom iznosu od 30 posto. Na Krku su to Krk, Punat i Baška, a prije je i Vrbnik. Daju i Poreč te niz gradova i općina u Istri te Bjelovar, Čazma... - rekao je Maljković. 

- Trebalo bi doraditi taj Pravilnik, jer u jednom članku piše da zbrinjavanje azbesta plaća Fond, a u drugom da je za to zadužena lokalna samouprava - napominje. 

Pita se gdje sad završava azbest s krovova. 

- Novi list je objavio da su na području Rijeke 2014. zbrinuli 49 tona azbesta, 81 tonu 2015., a lani 31 tonu - govori. 

Napominje da gradovi i općine što prije trebaju popisati sva mjesta na kojima se odbacuje opasan azbest.

Gradovi i općine sami financiraju uklanjanje azbesta

Do 31. srpnja 2016. za zbrinjavanje azbesta bila je zadužena država, a od 5. kolovoza prebacili su to na lokalnu vlast prema Pravilniku o građevinskom otpadu i otpadu koji sadrži azbest. No gradovi i općine za to nemaju novca pa azbest opet završi i u prirodi, a o tome im javljaju i stranci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag