Obavijesti

News

Komentari 1

Ljudska prava: Kroz više od 70 filmova promicat će toleranciju

Ljudska prava: Kroz više od 70 filmova promicat će toleranciju
5

Producent festivala Hrvoje Pukšec rekao je kako nije bilo teško pronaći dobre filmove u ovim vremenima, a fokus je upravo bio na njihovoj kvaliteti

VIDEO

Od 7. do 13. travnja održat će se trinaesti po redu Festival tolerancije - JFF Zagreb. Ove godine projektirat će se više od sedamdeset filmova s temom ljudskih prava, jednakosti i prihvaćenosti. 

Direktorica festivala Nataša Popović na konferenciji za novinare u utorak rekla je kako već trinaest godina rade na većoj toleranciji u društvu, no posla je sve više. 

- Ove godine fokus festivala je na jednakosti i pravednosti, o kojima ćemo govoriti kroz projekcije više od 70 filmova koji su nagrađivani na renomiranim svjetskim festivalima, a o toleranciji prema izbjeglicama i njihovoj integraciji u Hrvatskoj kroz izložbe, od kojih su dvije o od njih dosta intrigantne, rekla je Popović.

Producent festivala Hrvoje Pukšec rekao je kako nije bilo teško pronaći dobre filmove u ovim vremenima, a fokus je upravo bio na njihovoj kvaliteti. 

Novina na festivalu je sekcija Idemo dalje u suradnji s UNHCR-om s tri projekta proširene i virtualne stvarnosti, sve prisutnijom formom na audiovizualnoj sceni.

- VR tehnologijom želi se problem netolerancije približiti djeci i mladima, te njima pomoći bolje shvatiti taj problem, rekla je direktorica festivala Nataša Popović.

Jedan od filmova koji će se prikazati na festivalu je Izbrisana u slovensko-hrvatsko-srpskoj produkciji u kojem Judita Franković glumi ženu koja je primorana tek rođenu bebu ostaviti u rodilištu jer je u sustavu birokracije ona nevidljiva. 

- Prije nego što sam dobila film na audiciji nisam bila upoznata s temom, no kad sam se informirala shvatila sam koliko je to zapravo strašno. Fenomen izbrisanih u ovom filmu je kontekst, a priča je borba za dijete, njoj kažu da ne postoji, a dijete je u sistemu, ispričala je Franković.

Novost je također i Masterclass tolerancije u kojem će autori govoriti o nastanku svojih filmova. 

Uz filmove, održat će se i dvije izložbe. Od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti održat će se Izložba “Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove”.

Od 1. do 17. travnja na javnom prostoru u Zagrebu svoje fotografske uratke pod nazivom“Oni”  izložit će cijenjeni fotografi Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić i Ivan Posavec.

Fotografi su na konferenciji izrazili nadu da će te fotografije potaknuti empatiju kod ljudi koji će pogledati te tužne priče, s obzirom da je i Hrvatska imala rat i brojne izbjeglice koje je trebalo negdje smjestiti, a što se, kažu, brzo zaboravilo. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...