Obavijesti

News

Komentari 46

'Ljudski život nema cijenu, ali sufinanciranje ne bi pomoglo'

'Ljudski život nema cijenu, ali sufinanciranje ne bi pomoglo'
1

Mattea, nažalost, više ništa ne može vratiti, ali nadam se da će njegova žrtva biti pokretač promjena koje će spasiti brojne druge živote, rekao je gradonačelnik Zaprešića

VIDEO

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk o smrti Mattea Ružića i prozivkama da HDZ nije htio sufinancirati bolju medicinsku skrb u Zaprešiću oglasio se priopćenjem. Prenosimo ga u cijelosti:

 

Poštovani,
na početku želim reći kako smo i moji suradnici i ja vrlo potreseni nemilim događajem i gubitkom jednog mladog života te izražavamo duboku zabrinutost zbog manjkavosti sustava koju danas, sutra, može osjetiti bilo tko.


Slijedom napisa o odbijanju sufinanciranja dodatnog tima hitne medicinske pomoći, ponovno naglašavam kako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. O tome jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, odnosno, u našem slučaju, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP, no treba shvatiti da isti pokrivaju i područje okolnih sedam općina, a po potrebi su na raspolaganju i cijeloj županiji za koju je, isto tako, trenutni broj timova nedostatan. Jasno je da ljudski život nema cijenu, no sufinanciranje dodatnog tima u Zaprešiću, nažalost, ništa ne bi promijenilo u odnosu na strašnu tragediju, jer da bismo imali još jednog dežurnog liječnika, broj timova bi se morao udvostručiti sa pet na deset, a o čemu opet ne može odlučivati Grad. Nadalje, dodatni tim i dalje ne bi bio na raspolaganju samo građanima Zaprešića, nego cijeloj županiji. Stoga i dalje tvrdim da problem leži u ovakvom sustavu kojeg žurno treba mijenjati!


Želim napomenuti i da sufinanciranje dodatnog tima HMP spada u tzv. zdravstveni nadstandard, a za koji je Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio preko pola milijuna kuna, za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći (!!!), dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi, upravo imajući na umu poboljšanje zdravstvenih usluga za svoje građane, a što ćemo činiti i dalje koliko god nam to dozvoljavaju zakonski okviri.


Mattea, nažalost, više ništa ne može vratiti, ali nadam se da će njegova žrtva biti pokretač promjena koje će spasiti brojne druge živote. Izražavam iskrenu sućut Matteovoj obitelji i svima koji su ga voljeli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...