Obavijesti

Promo sadržaj

Ljupke jagode - najpopularnije proljetno voće

Ljupke jagode - najpopularnije proljetno voće
1

Gastronomske čari proljeća svakako podrazumijevaju košaricu s jagodama, bilo iz uzgoja ili svježe ubrane iz vrta ili šume, a vesele im se sve generacije

Šarmantnim oblikom, prepoznatljivom crvenom bojom i slatkasto-osvježavajućim okusom vraćaju nas u djetinjstvo, ali i nadahnjuju u isprobavanju novih recepata. Bilo svježe poslužene ili kao dio nekog jela, dekorativne mogućnosti jagoda neograničene su, a upravo jednostavnost prirode na tanjuru sigurna je pozivnica za svakoga gosta.

Prema botaničkoj klasifikaciji, jagode pripadaju porodici ruža. Njihove kulinarske blagodati spominju se u literarnim djelima antike, a bile su čest motiv slikara, posebice renesanse. Uz kulinarske vrijednosti jagoda se koristila i kao lijek, čime je sve više nalazila primjenu u svakodnevnoj prehrani. Kultiviranjem su se s vremenom dobile brojne sorte, od kojih neke dobivaju plodove sve do početka jeseni. Šumske jagode narastu puno više i imaju sitan plod koji je vrlo osjetljiv te ga je dobro što prije pripremiti, dok su jagode iz uzgoja puno niže i imaju veći plod. Međutim, slatkoću i miris šumskih, divljih jagoda nemoguće je pronaći kod jagoda iz uzgoja, pa ako ste u prilici pripremiti mješavinu jednih i drugih, sigurni smo da ćete sve oduševiti punoćom okusa vaših delicija. 
Od salata do slastica

Jednostavnost pripreme ovih proljetnica ohrabrit će i kuhare početnike. Iako nam je prva asocijacija na jagode desert, primjena jagoda u kulinarstvu zapravo je vrlo raznolika. S obzirom na to da su jagode vrlo vodenaste i osvježavajuće, odličan su izbor za tople ili hladne salate, posebice ako se pripremaju/kombiniraju sa zelenom salatom, baby povrćem poput blitve i špinata, s orašastim plodovima, a odlično će se slagati s ribom, škampima i mesom. Dimljeni losos, zelena salata i svježe jagode, oprane i narezane sa slanim kravljim sirom, maslinovim uljem i acetom balsamicom, oborit će vas s nogu. Za ljubitelje mesnih delicija, umjesto lososa, tu istu salatu možete narezati pohanu piletinu ili onu s roštilja. 
Jagode su odlična namirnica za zdrav doručak, bilo da se pripremaju u voćnoj salati, uz žitarice ili na pecivu s namazom od svježeg sira. 

Također se mogu pripremati i s junetinom ili divljači tako što će se peći s njima u pećnici kao dio marinade ili se mogu skuhane poslužiti kao prilog uz komad mesa ili gulaš. U desertima se savršeno uparuju s bijelom ili mliječnom čokoladom, a od začina im odgovaraju menta, bosiljak i vanilija.  Jagode nadopunjuju aromu pjenušavim vinima te ih se može servirati u čaše s vinom. Aperitiv s jagodama, ne samo što će nadopuniti okus vina, nego će i razveseliti goste svojom dekorativnošću. 

Ako želite kušati specijalitete od jagoda predlažemo da posjetite neke od restorana kontinentalne Hrvatske jer osim što nude izvanredna domaća jela, također čuvaju kulinarsku tradiciju i u pravilu poslužuju svježe namirnice iz vlastite ili iz proizvodnje lokalnih OPG-ova. U srcu Moslavine smjestio se upravo jedan takav restoran. U obiteljskom restoranu August, uz oživljavanje starih lokalnih recepata, nude i vino iz vlastite proizvodnje, a proljetni jelovnik upravo su nadopunili slasticom od jagoda. Svakako vam preporučujemo da za desert probate kremu od vrhnja s domaćim jagodama mariniranim u medu i metvici.
U jednom od najstarijih zagrebačkih restorana, restoranu Vinodol, također su spremno dočekali proljeće nezaobilaznim desertom – crostatom od sira i jagoda.

Obitelj Jurdana iz Mošćeničke Drage u svom restoranu Johnson priprema tortu od jagoda, za koju smo sigurni da je za prste polizati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini