Obavijesti

News

Komentari 10

Locirali su signal mobitela, vjeruju da su putnici živi

Locirali su signal mobitela, vjeruju da su putnici živi
22

Spasioci su u petak navečer došli do Vaganskog vrha na Velebitu gdje je zadnji put primljen signal. Potragu nastavljaju u subotu zbog lošeg vremena

VIDEO

Zbog lošeg vremena u petak navečer zbog izrazito teških uvjeta spasioci su morali prekinuti potragu za preživjelim putnicima Cessne. Potragu će nastaviti u subotu. Spasioci su došli nadomak Vaganskog vrha i ocijenili da bi zbog loših uvjeta odlazak na vrh bio opasan, jer je vidljivost bila svega dva metra.
Članovi GSS-a u petak su dobili pojačanje specijalne jedinice iz zagrebačkog Lučkog, a nestale pilote, Gerda Govejšeka (63), Aleksandra Waltera (49), Miljenka Bartolića (61) i Zvonka Keleka (68), tražio je vojni zrakoplov i helikopter te Cessna zadarskog aerokluba. Spasiocima je potragu, osim niskih temperatura i snažnog vjetra, otežavao i snijeg koji je negdje dubok i do tri metra. Zbog niskih oblaka, najviše se nade polagalo u spasioce na terenu, koji su sa sobom imali termovizijske kamere. Područje oko Vaganskog vrha, gdje je zadnji put primljen signal aviona u četvrtak oko 16 sati, minirano je.
- Možemo reći da je sjeverni dio Velebita minsko sumnjivi prostor, a Vaganski vrh je negdje na rubu miniranog područja, rekao je Mladen Crnković, glasnogovornik Centra za razminiranje. I spasiocima i nestalim pilotima prijete divlje životinje koje tamo žive, poput medvjeda, risa i vuka. Spasioci koji su cijelu noć na petak tražili nestali avion i četvero putnika, vratili su se u petak ujutro u bazu Gorske službe spašavanja u Starigradu, na žalost, bez rezultata. Zamijenila ih je nova ekipa koja je krenula u potragu.

LOCIRALI SIGNALE ČETIRI MOBITELA
Iako je potragu u petak dva puta nakratko prekinula ledena kiša, spasitelji od traganja nisu odustali jer vjeruju da su muškarci još živi. Najviše su im u potrazi pomagale termovizijske kamere kojima toplinu ljudskog tijela mogu očitati na daljini od 100 do 200 metara. To im omogućava da relativno brzo eliminiraju neka planinska područja. Termovizija daje najbolje rezultate pri niskim temperaturama, odnosno u slučajevima dok je razlika između vanjske temperature i temperature tijela najveća.
Podsjetimo, četvorica muškaraca, svi iskusni piloti i članovi aerokluba Ban iz zagrebačkih Sesveta, poletjeli su sa zagrebačkog aerodroma Pleso u četvrtak poslijepodne. Cessnom je navodno pilotirao Gerd Govejšek. Kontrola leta u Zadru posljednji ih je put kontaktirala u 14.55 sati, a avion je tada bio na visini od 1665 metara. Policija je potvrdila da su u četvrtak poslijepodne i navečer locirali signale četiriju mobitela na mjestu na kojem pretpostavljaju da se srušio zrakoplov. No tijekom petka bio je aktivan samo jedan mobitel čiji se signal potom izgubio. Provjeravaju je li mobitel još aktivan. Također, primili su pozive građana koji su u četvrtak vidjeli avion.
- Dajemo sve od sebe da nađemo avion. Pregovaramo i s drugim državama da nam pomognu opremom - rekao je Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće.

VLASNIK CESSNE: AVION JE BIO ISPRAVAN
Nisam znao da je netko uzeo avion dok mi nisu javili da je pao. Avion je bio na Plesu, a ključ ima kolega Govejšek. Vjerojatno su željeli ići u panoramsko razgledavanje, rekao je Josip Crnčević, vlasnik Cessne. Dodaje da je avion, koji je proizveden 1983. godine, kupio prije dvije godine u Švicarskoj te da je na servisu bio prije dva mjeseca kod ovlaštenih servisera u Austriji.
- S avionom je sve bilo u redu, inače ga ne bih vozio. Teško je reći zašto je pao. Svi su oni iskusni piloti, pa je vjerojatno problem bio u vremenu. Možda im se zaledio ili otpao dio jer je bilo jako jugo - rekao je Crnčević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...