Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Logoraši tuže Srbiju i traže po tisuću kn za svaki dan u logoru

None Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Skupina bivših logoraša odlučila je tužiti Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu da ih se obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima

Iako je od početka Domovinskog rata prošlo gotovo 28 godina, logoraši srpskih koncentracijskih logora još vode borbu kako bi dobili naknadu štete za sve što su proživljavali tijekom zatočeništva.

I dok se skupina logoraša, njih 50-ak, odlučila za pokretanje sudskih tužbi protiv Srbije na srbijanskim sudovima, skupina bivših logoraša odlučila je tužiti Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu, piše u subotu Večernji list.

Na sudu u Zagrebu tužbe je podnijelo 5 bivših logoraša koji od Srbije traže da ih se obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijela Rehaka, jedna je tužba već odbijena, a sada je pred sudom tužba Vlade Ošusta.

- Ta naša borba traje od dana kada smo izašli iz zatočeništva, ali ona, bez ikakvih nama razumljivih razloga, još uvijek nema presude u našu korist. Već smo pokušavali, a sada smo ponovno krenuli jer želimo iskoristiti sve pravne akte prije nego što, ako bude potrebno, pravdu zatražimo na sudu u Strasbourgu, kaže Rehak za Večernji list.

Smatra kako u njihovim tužbama nema ništa spornog s obzirom na to da su bili zatočeni u logorima na teritoriju Srbije koje su osiguravali pripadnici srbijanske policije i bivše JNA. Uz sve to popisani su i od strane Međunarodnog Crvenoga križa, a u svojim tužbama podnijeli su i niz dokumenata koji potvrđuju kako su bili zatočeni, ali i liječničku dokumentaciju koja govori o ozljedama koje su pretrpjeli.

U tužbi se pozivaju i na činjenicu da je Republika Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše koji su bili zatočeni u logorima na području te države, navodi dnevnik.

- Ono što smo mi tamo proživjeli bio je pravi pakao i stoga tražimo od Republike Srbije da nas se obešteti. Isto tako na ovaj način želimo i da Srbija potvrdi postojanje logora na svome području od kojih su najveći bili oni u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici. O tome što smo proživjeli govori i to da su neki na slobodu izašli s 40-ak kilograma i s trajnim posljedicama s kojima se i danas bore, objašnjava Rehak.

Bivši logoraši izradili su i tablicu ozljeda s iznosima u kunama kolika je 'cijena' svake pojedine ozljede. Tako bivši logoraši za svaki dan proveden u logoru traže naknadu po 1000 kuna, a za druge vrste ozljede traže naknadu prema tablici koju koriste osiguravajuća društva, piše Večernji list.

 

Komentari (154)
  • UPRAVO se desilo ono što se NIKADA nije smjelo desiti u ovoj Državi da oštećenici, invalidi , silovane žene itd idu u privatne tužbe umjesto da je to činila Državna vlast kroz odgovarajuće institucije ! To je upravo ono što i na čemu je sustav u potpunosti zakazao ! Hrvatska je odavno srbiji trebala za agresiju , razaranja , štetu nametnuti adekvatnu politiku !

    15. 6. 2019,   10:30
  • Sramota, tuga i jad... Ma što je i tih 1000 kn po danu naspram proživljenog...Kakvo zlo i mržnja su tada bili u ljudima da su to činili nad ljudima...Nema tih novaca da se to nadoknadi, nema...

    15. 6. 2019,   10:12
  • Kaj samo tisuću? Deset tisuća bi možda bilo primjerenije...

    15. 6. 2019,   10:47