Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Logotipovi političkih stranaka su motivacijski uvod za đake'

None Foto: Anto Magzan/Igor Soban/PIXSELL

iz Školske knjige reagirali su na naš članak o udžbeniku povijesti za 7. razred u kojem se na stranici na kojoj se obrađuje razdoblje Hrvatskog sabora 1861. godine nalaze logotipovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a...

iz Školske knjige reagirali su na naš članak o udžbeniku povijesti za 7. razred u kojem se na stranici na kojoj se obrađuje razdoblje Hrvatskog sabora 1861. godine nalaze logotipovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a i ostalih suvremenih političkih stranaka:

'U članku pod naslovom „U udžbeniku povijesti: 1861. u Saboru bili HDZ, SDP i HNS...” objavljen je neistinit navod „U udžbeniku povijesti: 1861. u Saboru bili HDZ, SDP i HNS...”. Naime logotipovi suvremenih političkih stranaka zajedno s tekstom u okviru neposredno uz ilustraciju čine motivacijski uvod u lekciju koja tematizira nastanak političkih stranaka kao motivacijsko sredstvo.
Motivacijski uvod sastavni je dio svake lekcije u udžbeniku i njegova je svrha približiti učenicima povijesnu temu koju će u pojedinoj lekciji obrađivati. U ovoj su lekciji autori istaknuli logotipove suvremenih stranaka kako bi prema načelu „od poznatog k nepoznatom” pripremili učenike za učenje o nastanku hrvatskih političkih stranaka u 19. stoljeću.
Uz fotografiju je i okvir sa zadatcima u kojem piše:
„Što prikazuje ova ilustracija? Znaš li kada su nastale te političke stranke? Stranke, naravno, ne postoje oduvijek. Početak stranačkog djelovanja povezujemo upravo sa zasjedanjem Hrvatskog sabora 1861. godine.” U tom pogledu ilustraciju i pripadajući tekst uz nju potrebno je shvatiti kao cjelinu.
Sama fotografija bez vidljivog teksta koji je objašnjava (kako je objavljeno na vašim stranicama) navodi čitatelje na potpuno pogrešan zaključak. Vjerujemo da do novinara zaduženih za temu nije stigao čitljiv prilog pa je informacija iskrivljena. Napominjemo da su udžbenici Školske knjige plod rada visokokvalitetnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u struci i obrazovnom sustavu, a prolaze i detaljnu provjeru prije nego što mjerodavno ministarstvo odobri njihovu upotrebu u nastavi.'

Komentari (10)
  • Onda vicu kako pernar sa svojim dolascima u skolu pere mozak djeci, a oni su barem dobrovoljno tamo i slusaju pernara, a u skoli moraju sjedit i slusat o lazima sdpa I hdza, ono sto sam pricao neki dan, a mnogi nisu shvatili.

    20. 3. 2017,   11:22
  • pa prikazano je višestranačje, uvod u višestranački sistem tako ja to vidim, pa neće djeca postati fanovi neke stranke ako su im logovi stranaka u udžbeniku..radi se problem tamo gdje ga nema..

    20. 3. 2017,   12:43
  • nisu dica glupava,znaju čitat a slikovnice su gledali u vrtiću...

    20. 3. 2017,   12:03