Obavijesti

News

Komentari 331

'Daj janje na račun općine': Za njih je proračun kao bankomat

'Daj janje na račun općine': Za njih je proračun kao bankomat
1

Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca, pod istragom je USKOK-a, a troškove odvjetnika plaćat će mu općina! U Polači je revizija pokazala kako se novac općine trošio na janjetinu i apartmane. Šerifi su svemoćni...

VIDEO

Ako se država želi sa mnom politički obračunati, neka onda i snosi troškove postupka.

Javno i bez imalo grižnje savjesti obrazložio je tako Zlatko Pinjuh (bivši HDZ), načelnik male općine Čeminac pored Osijeka zašto će mu općina plaćati troškove odvjetnika. A protiv njega i suradnika postupak vodi USKOK i to da su oštetili istu tu općinu za više od 63.000 kuna. Nažalost, načelnici iz nekih općina shvaćaju proračunski novac kao bankomat pa se novac troši na sve i svašta - od janjetine i apartmana do putovanja.

Zlatko Pinjuh

Nakon što su mediji raskrinkali malverzacije bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića dok je bio načelnik općine Nerežišća na Braču, mnogi su se pitali kako je uopće mogao postati ministar. Kako nitko nije ranije prijavio da je antidatirao dokument kako bi si štalu pretvorio u kuću, prenamjenjivao supruzi zemljište, namjestio šogoru stan...Što su radile tajne službe, Državna revizija, Državno odvjetništvo?

Zagreb: Ministar KuÅ¡Ä?eviÄ? komentirao sluÄ?aj ministrice Žalac i izbore u Lici

Lovro Kuščević

Odgovor je jednostavan, prave kontrole na rascjepkanoj i neučinkovitoj lokalnoj upravi i nema. Pinjuh i Kuščević samo su dio onih koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu, ali brojni drugi primjeri svjedoče o nekontroliranoj potrošnji novca. A pitanje je koliko toga je još daleko od očiju javnosti. Hrvatska ima 428 općina, 127 gradova i 20 županija i osim što se svi stručnjaci slažu da je to prevelik i neodrživ broj jer u prosjeku jedna jedinica lokalne uprave ima pod sobom tek 2900 stanovnika, niti jedna Vlada nije učinila ništa na teritorijalnom preustroju. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta koja se godinama bavi lokalnom upravom i predlaže spajanje i racionalizaciju, a kratko je i bila ministrica uprave, za to ima jednostavno obrazloženje.

- Za takvu reformu treba vrlo jaka politička volja i konsenzus i oporbe i vlasti. A volje nema jer se radi o 9700 dužnosničkih mjesta u lokalnoj upravi i ogromnom utjecaju na zapošljavanje u komunalnim poduzećima i upravi - obrazložila je već ranije Alibegović u razgovoru za 24sata.

Pokretanje videa...

01:19

Broj koji je spomenula su mjesta načelnika, gradonačelnika, zamjenika, lokalnih vijećnika...

Općine jesu sitne ali su lani imale procvat prihoda od poreza. Dobile su čak 2,5 milijardi ili milijardu više nego 2017. godine. Ukupno je lokalna uprava nakon izmjena zakona ove Vlade dobila 3,3 milijarde više prihoda. U šest mjeseci ove godine su imali čak 1,2 milijardi kuna više nego su stigli potrošiti! Ali se bore protiv nižeg poreza na dohodak koji bi njihovim građanima ostavio više novca u džepu od plaće.

Zajedno gradovi, županije i općine zapošljavaju 14.000 ljudi, a tu ne spadaju zaposleni u lokalnim komunalnim poduzećima, agencijama, ustanovama... Koliko tamo ukupno ljudi radi nitko u državi nema podatak.

Dodatno, pozicije načelnika, gradonačelnika i župana skoro do razine nesmjenjivosti je ova Vlada ojačala izmjenama zakona.

Kada se sve zbroji, jasno je da iako neke općine žive od pomoći, načelnici imaju veliku autonomiju, novac i malo kontrole. A primjera zlouporaba koje su nekad za rubriku vjerovali ili ne je na pretek. Tako je nedavno optužen načelnik siromašne općine Škabrnja optužen da je oštetio općinu za više od 875.000 kuna.

Nediljko Bubnjar

Nediljko Bubnjar -  ...godinama putovao, jeo, pio na račun općine, USKOK ga goni da je izvukao 875.000 kn...     

Općina je njemu i zamjenici plaćala privatne puteve, prehranu u restoranima, čak i kad su kupovali hranu za svoju kuću. U Općini Polača nedaleko od Biograda sadašnji načelnik je nakon revizije utvrdio da je prethodnik trošio novac na stotine kilograma janjetine, apartmane od 12.600 kuna, jela u skupim restoranima.

 Siniša Pavlović  -   Kloštar Podravski ...revizija kaže isplaćivao si nezakonito višu plaću, plaćao dvostruko poslove, putovao na račun općine...     

M. Baričević  - Jasenice, ...sudi se s ugostiteljem koji kaže da općina nije platila 185.000 kn za janjetinu

Europa nas upozorava na korupciju...     

Snažna je percepcija o raširenosti korupcije i nedostaje učinkovitih instrumenata za njezino sprečavanje i sankcioniranje, osobito na lokalnoj razini.

Stoji to u ovogodišnjem izvješću Europske komisije o Hrvatskoj. Nitko u vlasti za to posebno ne mari. EK kaže i da lokalna uprava nije učinkovita.

Pokretanje videa...

00:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 331
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...