Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lola je u modi: Prodaju kuću narodnog heroja Jugoslavije

None Foto: 24sata - Marko Prpić/Pixsell 6

Sagrađena je 1895. godine, a u njoj je svojedobno živio narodni heroj Jugoslavije. Kuća ima 320 kvadrata i predivnu okućnicu od čak 1622 kvadrata

Za nešto više od dva milijuna kuna na prodaju je oglašena rodna kuća tajnika SKOJ-a i predvodnika komunističke omladine Ive Lole Ribara u Đakovu.

POGLEDAJTE VIDEO:

U prodaju ju je stavio sadašnji vlasnik Zoran Ručević iz Zagreba, koji nije potomak loze Ribar, nego nasljednik ovoga impresivnog đakovačkog imanja. Kuća od 320 kvadrata stambenog prostora i predivne zelene okućnice od čak 1622 kvadrata nalazi se u samom centru grada i jedna je od ljepših starih građevina u tom gradu. Sagrađena je 1895. godine i zapisi kažu da ju je sagradio Vladimir Prebeg, tadašnji predsjednik Stranke prava, zbog čega je ona i tako velebno izgrađena.

Foto: 24sata.hr

- Kuću je davno kupila moja pratetka. Obitelj Lole Ribara nije nikad bila vlasnik kuće, nego su tu živjeli kao podstanari. Oko 1910. godine u Đakovo se doselio dr. Ivan Ribar koji je tu vodio svoj “odvjetnički ured”. Tu je upoznao udovicu Antoniju Šimat s troje djece, koja mu je rodila Ivu i Juricu. Upravo je ona nazvala sina Ivo Lola. On je rođen u Zagrebu, a mlađi sin Jurica u Đakovu. Živjeli su ovdje nekih 7-8 godina. Većina toga uostalom i piše na spomen-ploči koju je na kuću postavio Grad Đakovo jer je kuća spomenik kulture - rekao nam je sadašnji vlasnik Ručević, koji je u Đakovo dolazio kao dijete, u posjet baki, uglavnom tijekom školskih praznika. Svi su njegovi u obitelji, dakako, znali da je u njihovoj kući nekad živio junak komunističke Jugoslavije, ali se o tome, kaže, nije baš pričalo. Baka je umrla prije 20-ak godina i od tada u kući nitko ne živi.

Foto: 24sata.hr

- Dugo sam oklijevao. Dok je mama bila živa, nisam htio prodavati kuću jer je bila sentimentalno vezana za nju. Sad je ta kuća već dugo napuštena, traži održavanje i brigu, a ja to više ne mogu. Kad bi postojao interes od strane Grada Đakova da je kupe, bio bih najsretniji jer bih znao da bi kuća tako bila sačuvana kao povijesni spomenik - rekao je Ručević koji je za kuću ponudio i zamjenu za neku na moru.

Inače, u Zagrebu je u utorak gradonačelnik Milan Bandić u središtu grada otkrio Ribarovu bistu. Na spomeniku stoji natpis “Ivo Lolo Ribar”, a ne “Ivo Lola Ribar”. Neki Ribarovi biografi tvrde da mu je majka dala nadimak Lolo.     

Komentari (50)
  • e sad , ni mi je jasno .... prvo pišeju da se prodaje kuća tog nekog lole , a onda u daljnjem tekstu da ti ribići nigdar nisu bili vlasniki kuće , već samo podstanari v njoj

    12. 10. 2017,   20:21
  • Neka prvo preispitaju dali je to uopce vlasnistvo toga RIBARA, da ne bi bilo da je oteo nekim njemcima. Posto mi gradnja izgledleda njemacki!???

    12. 10. 2017,   20:12
  • "... junak komunističke Jugoslavije" - Jugoslavija nije bila komunistička.

    12. 10. 2017,   20:37