Obavijesti

News

Komentari 50

Lola je u modi: Prodaju kuću narodnog heroja Jugoslavije

Lola je u modi: Prodaju kuću narodnog heroja Jugoslavije
6

Sagrađena je 1895. godine, a u njoj je svojedobno živio narodni heroj Jugoslavije. Kuća ima 320 kvadrata i predivnu okućnicu od čak 1622 kvadrata

VIDEO

Za nešto više od dva milijuna kuna na prodaju je oglašena rodna kuća tajnika SKOJ-a i predvodnika komunističke omladine Ive Lole Ribara u Đakovu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

U prodaju ju je stavio sadašnji vlasnik Zoran Ručević iz Zagreba, koji nije potomak loze Ribar, nego nasljednik ovoga impresivnog đakovačkog imanja. Kuća od 320 kvadrata stambenog prostora i predivne zelene okućnice od čak 1622 kvadrata nalazi se u samom centru grada i jedna je od ljepših starih građevina u tom gradu. Sagrađena je 1895. godine i zapisi kažu da ju je sagradio Vladimir Prebeg, tadašnji predsjednik Stranke prava, zbog čega je ona i tako velebno izgrađena.

Kuća ima 320 kvadrata

- Kuću je davno kupila moja pratetka. Obitelj Lole Ribara nije nikad bila vlasnik kuće, nego su tu živjeli kao podstanari. Oko 1910. godine u Đakovo se doselio dr. Ivan Ribar koji je tu vodio svoj “odvjetnički ured”. Tu je upoznao udovicu Antoniju Šimat s troje djece, koja mu je rodila Ivu i Juricu. Upravo je ona nazvala sina Ivo Lola. On je rođen u Zagrebu, a mlađi sin Jurica u Đakovu. Živjeli su ovdje nekih 7-8 godina. Većina toga uostalom i piše na spomen-ploči koju je na kuću postavio Grad Đakovo jer je kuća spomenik kulture - rekao nam je sadašnji vlasnik Ručević, koji je u Đakovo dolazio kao dijete, u posjet baki, uglavnom tijekom školskih praznika. Svi su njegovi u obitelji, dakako, znali da je u njihovoj kući nekad živio junak komunističke Jugoslavije, ali se o tome, kaže, nije baš pričalo. Baka je umrla prije 20-ak godina i od tada u kući nitko ne živi.

- Dugo sam oklijevao. Dok je mama bila živa, nisam htio prodavati kuću jer je bila sentimentalno vezana za nju. Sad je ta kuća već dugo napuštena, traži održavanje i brigu, a ja to više ne mogu. Kad bi postojao interes od strane Grada Đakova da je kupe, bio bih najsretniji jer bih znao da bi kuća tako bila sačuvana kao povijesni spomenik - rekao je Ručević koji je za kuću ponudio i zamjenu za neku na moru.

Inače, u Zagrebu je u utorak gradonačelnik Milan Bandić u središtu grada otkrio Ribarovu bistu. Na spomeniku stoji natpis “Ivo Lolo Ribar”, a ne “Ivo Lola Ribar”. Neki Ribarovi biografi tvrde da mu je majka dala nadimak Lolo.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa