Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'London se igra okrivljavanja, dogovor Brexita nije nemoguć'

None Foto: Reuters

EU poručuje da ne može prihvatiti britanske prijedloge: carinska rješenja za Irski otok, uloga sjevernoirskih vlasti, izostanak operativnih rješenja kojima će se osigurati da sve funkcionira...

Europska unija je u srijedu objavila da nije odustala od dogovora o Brexitu, no da London mora znatno promijeniti svoje stajalište ako želi osigurati sporazum.

S Britanijom koja bi trebala izaći iz Europske unije 31. listopada riječi čelnika Europske komisije Jean-Claude Junckera i pregovarača za Brexit Michela Barniera bile su usmjerene više na izbjegavanje bilo kakve krivnje za kakav god konačni rezultat sve teže rješivog razvoda nego na nagovještavanje da je dogovor u procesu stvaranja.

- Ne prihvaćam ovu igru okrivljavanja koja je počela u Londonu. Osobno ne isključujem dogovor - rekao je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. 

- Rizik od izlaska bez sporazuma je stvaran i ovisit će o odluci britanske vlade, no neće nikad biti izbor - najpoželjniji odabir - Europske unije - rekao je predsjednik na odlasku. 

- Zato mislim da je sada bolje da se usredotočimo na ono što možemo učiniti po pitanju zaključivanju tog dogovora, nečega što je poželjno i po mom mišljenju još uvijek moguće. 

Barnier je pak naveo glavne razloge zašto EU ne može prihvatiti najnovije britanske prijedloge za Brexit: carinskih rješenja za Irski otok, uloge sjevernoirskih vlasti, izostanka pravno operativnih rješenja kojima će se osigurati da sve funkcionira te slabašnih klauzula o poštenom tržišnom natjecanju. 

- Da budem iskren, nismo doista u poziciji da pronađemo dogovor s Velikom Britanijom - rekao je Francuz. 

Foto: Reuters

- EU ne može prihvatiti aktualni britanski prijedlog jer bi on zamijenio operativno, praktično i pravno rješenje hipotetskom i privremenom solucijom - smatra Barnier. 

- Od nas se traži da prihvatimo sustav koji još nije razvijen ni ispitan, koji je većim dijelom temeljen na izuzećima i derogacijama, na tehnologijama o kojima se još nije raspravljalo - dodao je. 

Čelnik stranke Brexit Nigel Farage na plenarnoj je sjednici u Bruxellesu rekao kako je "referendum bio veoma jasan - glasali smo da napustimo institucije Europske unije i budemo slobodni". 

Poručio je da neće podržati revidirani sporazum o Brexitu, pa je napao njemačku kancelarku Angelu Merkel nakon što su britanski izvori prenijeli da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu kazala da Sjeverna Irska mora ostati u europskoj carinskoj uniji nakon britanskog izlaska kako bi se postigao dogovor između Londona i Bruxellesa. 

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je kako Britanci sada imaju izbor između izlaska bez dogovora ili odgode, dok je ministrica za europska pitanja Finske, trenutne predsjedateljice Unijom, kazala kako su izgledi za razlaz bez dogovora "opasno realističan scenarij". (jć)

Komentari (4)
  • https://youtu.be/f9K1n092JWs evo pa vidi

    27. 10. 2019,   09:50
  • Haha ovo je kao poker ,svi blefiraju a nema veze izlazak bez zdogovora nikad se neće dogodit jer ulog na stolu je prevelik a na kraju bi svi previše izgubili! Za novinara!!! obrati pažnju na naslov "trži"????

    9. 10. 2019,   20:56
  • engleska može bez europske unije

    9. 10. 2019,   20:51