Obavijesti

News

Komentari 55

Lorena je prva žena strojovođa u Hrvatskoj: Čekala 15 godina

Lorena je prva žena strojovođa u Hrvatskoj: Čekala 15 godina
2

Ja sam valjda jedini čovjek u Hrvatskoj koji ide na posao pjevajući', kaže Lorena Matejaš (37) iz Lipovljana, iako na posao svaki dan putuje vlakom dva sata u svakom smjeru

VIDEO

Jedan dan popijem kavu u Zagrebu, drugi ručam u Ogulinu, a treći pojedem palačinke u Koprivnici. Ne bih mogla drugačije zamisliti svoj život, kaže Lorena Matejaš (37) iz Lipovljana.

Ona je prva žena u Hrvatskoj koja radi kao strojovođa elektro vuče. Završila je Željezničku tehničku školu u Zagrebu, ali u struci radi tek dvije godine.

- Petnaest godina sam slala prijave na koje nije bilo odgovora. U međuvremenu sam osnovala obitelj, rodila troje djece te radila u Kutini kao logističar i prevoditelj - kaže Lorena te dodaje kako je prije dvije i pol godine iznenada primljena.

Kad je počela raditi, kaže da su postojala dva tabora - oni koji su jedva dočekali da u timu imaju kolegicu i oni koji su bili skeptični. Skepsa je potrajala dok je nisu upoznali i shvatili da joj ne treba pomagati ili je čuvati, kad su je napokon prihvatili kao ravnopravnu sebi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Klinci su bili oduševljeni'

- Vozim električne lokomotive i elektromotorne vlakove… to su putnički, brzi i gradsko-prigradski vlakovi. Vozim one popularne velike brene, seriju 1141, niskopodne nove vlakove i tzv. mađara. Svaka lokomotiva je u prosjeku teška 80 tona, a tzv. mađar primjerice ima 176 tona - kaže Lorena.

Obitelj joj je od početka bila velika potpora. Ima kćer (11) te dva sina (7 i 9) koji su se potpuno prilagodili kad je mama počela raditi. Preuzeli su određene zadatke kako bi joj olakšali obveze i sve u kući funkcionira kao sat. Njezin suprug Dubravko joj je najveća potpora.

- Klinci su na početku bili oduševljeni što će njihova mama voziti vlak. Kod nas odmalena vrijedi da cure mogu sve kao i dečki. Ako sam jednom rekla da se smije popeti na drvo, to znači da smije i drugi. Ništa im nije čudno. Mama ide raditi kao što i tata radi, iako tata možda ima malo uobičajenije radno vrijeme, dok mama ima malo veselije radno vrijeme, ali se tome nitko ne čudi - kaže.

Lorena vozi na gotovo svim relacijama u Hrvatskoj na kojima je elektrificirana pruga. Uvijek kreće s čvorišta Zagreb i pokriva pruge do Vinkovaca, Koprivnice, Siska, Sunje, Dobove, Harmice, Ogulina, Moravica...

- Svaki dan su druge ture i druga vremena javljanja, odnosno početka smjene. Šareno je, svaki dan smo u drugome mjestu, svaki dan u drugom vlaku i s drugim ljudima - kaže Lorena kojoj na licu, dok govori o svojem poslu, titra smiješak. Kaže da obožava ono što radi.

'Moj posao je san snova'

- Sjediš naprijed i vidiš sve. Prvi si koji vidi izlazak sunca ujutro, primijetiš da zadnji put kad si tuda prolazio nije bilo toliko lišća i trave... U Koprivnicu dođeš i misliš se, tu je bilo ono polje suncokreta, a sad ga, gle, nema. Noću voziš po mjesečini, sve izgleda drugačije. Ma, moj posao je zapravo san snova - govori nam Lorena.

Kaže da je važno raditi posao koji voliš i biti strpljiv dok se ne pojavi prilika. Bez obzira na to što je potrajalo da dobije posao, kaže da tu sreću koju osjeća danas ne bi ni za što mijenjala.

- Ja sam valjda jedini čovjek u Hrvatskoj koji ide na posao pjevajući - kaže Lorena, iako na posao svaki dan putuje vlakom dva sata u svakom smjeru. Kaže da zna da u Austriji njezin posao radi nekoliko žena, kao i u Srbiji. S njima je u kontaktu putem društvenih mreža.

Ona je vlakove zavoljela uz oca koji je radio razne poslove na željeznici. Ipak, kaže, sigurna je kako bi to radila i da on nije. Najstresnije za vožnju svim strojovođama je, kaže, magla. Vožnja kroz gusti magleni zid te nada da je ta pruga prazna i slobodna. Zato je tu signalizacija koja osigurava sigurnost prometa.

- Svakog dana želim posao obaviti najbolje što mogu, voziti redovito i kočiti nježno. Bitno mi je da se putnici dobro osjećaju u vlaku - zaključuje Lorena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora