Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Loše vijesti: Đuri Đakoviću ponovno su blokirani računi

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Računi Đuro Đaković grupe ponovno su blokirani, izvijestila je ta tvrtka u četvrtak...

Poslovni računi Đure Đaković grupe danas su blokirani, kratko je u četvrtak priopćila ta slavonskobrodska kompanija  putem Zagrebačke burze

Blokada je uslijedila nakon što je krajem prošlog tjedna račun odblokiran i isplaćena zaostala plaća radnicima.

Račun tvrtke bio je blokiran i u razdoblju od 30. listopada do 8. studenoga.

Od utorka, 12. studenoga, svi radnici Đuro Đaković grupe nastavili su sa svojim redovitim radnim obvezama, nakon što su u ponedjeljak i posljednjoj grupi od 50-tak radnika plaće sjele na tekuće račune.

Štrajk u Đuro Đaković grupi trajao je ukupno 24 dana.

Slavonski Brod: Radnici Đure Đakovića započeli sa štrajkom od sedam sati ujutro I DALJE NISU SIGURNI... U Đuri Đakoviću opet krenula proizvodnja, sad očekuju plaću

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku. U obraloženju svoje ostavke naveo je da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, naveo je Bogdanović u obrazloženju ostavke.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je početkom mjeseca izjavio kako se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.

Mediji su naime nedavno izvijestili o navodnom interesu američke kompanije BAE Systems za ulazak u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, pri čemu BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu. 

Razmatra se, rekao je tada Horvat, i strateško partnerstvo za Đuru Đakovića, te izvijestio da su u tijeku razgovori s dvije europske kompanije koje su pokazale interes. Njihovi predstavnici pozvani su su Hrvatsku, a jedna je potvrdila da će se odazvati, rekao je nedavno Horvat.

Komentari (10)
  • Ovo bi trebalo biti tema dana u Hrvatskoj a ne medjusobni okrsaji nesposobne elite razlicitih boja a istoga interesa.Stvaranje nove vrednosti.Ko ce puniti budzet?pa ne mogu svi biti politicari i od toga ziveti....Ajd necu vise...

    14. 11. 2019,   13:11
  • Ajmo radnici u prosvjed u Zg,,ali rado vas prpa,,niste se htjeli uciteljima pridruziti,,a ljepo cete u stecaj,,i hvataj se Irske,Njemacke itd.

    14. 11. 2019,   22:34
  • Hrvatska nema industriju i ne treba radnike metalske struke, odnosno, već posljednjih nekoliko godina sve krupnije stvari odrade radnici iz Srbije, .....Njihove su plaće manje, lakše je stoga s njima dobiti posao, a kad ne trebaju odu dalje. Uostalom, država zna izmisliti posao uhljebima ali strojarsku struku ne kuži,..

    14. 11. 2019,   21:53