Obavijesti

News

Komentari 152

Pronašli tijelo alpinista koji je nestao u lavini na Kamešnici

Pronašli tijelo alpinista koji je nestao u lavini na Kamešnici
21

Na planini je u nedjelju u potragu bilo uključeno oko 200 spasioca iz Hrvatske, ali i iz BiH. Tijelo Edvarda Retelja locirali su oko 14.50 sati, objavili su iz HGSS-a

VIDEO

Posljednja informacija

Iza 18 sati očevid je završio te je tijelo Edvarda Retelja (52) spušteno s Kamešnice u dolinu. 

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je kako su nakon višesatnih napora u 14.50 sati pronašli tijelo alpinista Edvarda Retelja (52) koji je u subotu stradao u lavini na Kamešnici. Tijelo su, kako se doznaje, pronašli pri vrhu lavine. Uskoro bi trebao početi i policijski očevid.

Njega je u nedjelju poslijepodne na planini tražilo ukupno 200 spasioca. Bio je s još trojicom alpinista koje je u subotu oko 14 sati zatrpala lavina na planini Kamešnica. U potragu su uz hrvatske spasioce bili uključeni i kolege iz BiH.

Tijekom dana su pri dnu lavine pronašli i neke predmete alpinista koje je zatrpala lavina, među kojima su Reteljeva skija i štap. Retelj je bio pripadnik HGSS-a, iznimno iskusan alpinist, a bio je i na Himalaji.

Potragu otežavalo vrijeme

- Radi se u desetak skupina i pretražuje se stijena preko koje su preletjeli alpinisti. Loše je vrijeme i magla, noćas je bila grmljavinska oluja, a postoji i opasnost od novih lavina - rekao je u nedjelju ujutro Prizmić.

U potragu su bili uključeni lavinski psi tragači, a spasioci su pretraživali teren Recco sustavom, lavinskim sondama te su kopali teren. Pretraživali su podnožje visokih stijena preko kojih su preletjeli alpinisti, što je dodatna poteškoća. Jedan tim pretraživao je s grebena Kamešnice, a glavnina iz podnožja. 

Lavina koja je krenula ispod vrha planine duga je oko 1000 metara i široka oko 150 metara tako da je područje pretraživanja veliko. Lavina je alpiniste gurala oko 700 metara.

U lavini su bili zatrpani i Dalibor Filipović (32), Domagoj Laušić (28) i Toni Đogaš (27). Nakon što su ih locirali, pripadnici GSS-a su ih iskopali i prebacili u bolnice. Kako se doznaje, Domagoju Laušiću su sanirali višestruke prijelome te je u splitskoj bolnici. Tonija Đogaša su u splitsku bolnicu prebacili iz Livna gdje su mu morali obaviti drenažu pluća. Također ima nekoliko prijeloma, a očekuje se da će biti dobro. Dalibor Filipović pušten je na kućnu njegu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu