Obavijesti

News

Komentari 3

Loši rezultati: Matura nije poligon za pokuse na đacima

Loši rezultati: Matura nije poligon za pokuse na đacima
1

Stigao dug na naplatu: Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za tjednik Express napisala je što misli o rezultatima državne mature

VIDEO

Oko 8800 maturanata ove je godine palo na ljetnom roku državne mature. Gdje vidi uzroke ovako loših rezultata, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napisala je u svojem osvrtu u novom broju tjednika Express. Donosimo najvažnija razmišljanja.

Ovogodišnji rezultati državne mature šokirali su mnoge, ali malo se njih usudilo zagrepsti ispod površine da se dođe do uzroka problema. Na naplatu je došao dug koji se gomilao barem 12 godina te su zbog toga učenici pokazali koliko ih je školovanje opremilo za polaganje ispita, ma što se na njima mjerilo. I danas se vodi rasprava o tome kako osigurati da ispitni materijali državne mature budu standardizirani, pouzdani i relevantni, a ni tu nije postignut željeni napredak.

Promjena načina vrednovanja je jedan od važnih ciljeva kurikularne reforme u čijoj su pripremi učitelji osposobljavani baš za takav način vrednovanja. Naime, ne možemo ulogu učitelja da kriterijski vrednuju zamijeniti vanjskim vrednovanjem.

Koji su, dakle, temeljni razlozi loših rezultata na ovogodišnjoj državnoj maturi? Prepoznajem tri bitna razloga:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Zanemareni sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj koji se desetljećima nije suštinski mijenjao i koji nije osiguravao razvoj kritičkog mišljenja i rješavanje problema te nije poticao kriterijsko ocjenjivanje.

2. Državna matura koja nije osiguravala dosljednost i usporedivost rezultata.

3. Učenici koji se teško nose s ispitima visokog rizika jer se ranije s njima nisu susretali, ali i zbog ponekad previsokih očekivanja okruženja, a posebno roditelja što se vidi i u velikom broju žalbi - roditelja.

Što sam poduzela da se ta tri glavna uzroka i promijene?

Na sastanku Povjerenstva za praćenje državne mature zatražila sam nekoliko mjera.

Analize rezultata i povratnu informaciju školama o rezultatima njihovih učenika. Uvođenje novih kurikuluma obaveznih predmeta državne mature i u četverogodišnje strukovne srednje škole kako bi se osigurali jednaki uvjeti za te učenike.

U pripremi za maturu 2022. tražim od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da osigura relevantnost, pouzdanost i standardizaciju. Prije te nove mature potrebno je pripremiti i “probnu maturu” kako bi se ispitali različiti aspekti promjena da se ne dogodi da se sustav “vježba” na učenicima kojima je matura važan instrument za upise na visoka učilišta. Nema brzih rezultata, ali i najzahtjevniji put započinje prvim korakom. I te prve korake u reformi upravo radimo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!