Obavijesti

News

Komentari 19

Lososi s Islanda skaču usred Like: 'Želim ih imati 70 tona'

Lososi s Islanda skaču usred Like: 'Želim ih imati 70 tona'
2

KRALJ PASTRVE Josip Leko već ima pastrve u ribnjacima u dolini rijeke Gacke, a sad je doveo nove goste. Njegovi ribnjaci puni su zelenila kako bi nalikovali na prirodna staništa

VIDEO

Čvrstog i žilavog tijela, iz ruku joj se nekoliko puta uspio otrgnuti i vratiti nazad u bazen. Kad ga je napokon uhvatila i na trenutak se smirio, pred nama se pojavio ljepotan plavosive boje s crnim pjegama i ružičastom prugom po tijelu.

Zaposlenica ga je brzo vratila u bazen u koji je putem cijevi neprestano dotjecala svježa ledena voda. Bilo je neobično vidjeti lososa usred Like. Josip Leko (69) iz ličkog Sinca već je dugo poznat kao “kralj pastrve”. U dolini rijeke Gacke, na sedam hektara površine, Leko ima svoje ribnjake, u koje je nedavno doveo i nove goste - losose. Uzgaja ih jedini u Hrvatskoj.

- Ikru sam kupio prije dvije godine na Islandu, u Reykjaviku. Uzeo sam 50.000 komada i one su mi dopremljene avionom. Bile su u posebnim komorama s određenom temperaturom i u ekspresnom su roku stigle u Zagreb, a potom u moje ribogojilište - rekao je Leko. Dodao je da se na njegovo oduševljenje ubrzo sva ikra izlegla i razvila u zdrave ribice. Međutim, da je losos lako uzgojiti na našem području, vjerojatno bi ga mnogi uzgajali. Kako tvrdi Leko, najviše nam nedostaje znanja i stručnosti jer ta riba nije tipična za naše podneblje. Iako je po struci veterinar, o lososima, kaže, ni on ne zna baš svaku caku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U jednom trenu sam shvatio da se s mojim lososima nešto čudno događa. Neki su uginuli, a vidio sam da ni drugima nije dobro. Pozvao sam još jednog veterinara. Zaključili smo da su pokupili neku bakteriju. To mi je prepolovilo broj lososa koje sam imao - priznao je Leko. Za uzgoj lososa je, tvrdi, osigurao idealne uvjete. Temperatura vode u kojoj plivaju je od 8 do 11 stupnjeva Celzijevih. Otkrio je i pravi razlog zbog kojeg je odlučio uzgojiti losose.

Fascinantan divlji gen 

- Ima nešto u meni što me tjera da napravim nešto što nitko drugi nema - smije se Leko. Dodao je kako ga fascinira lososov divlji gen.

- Evo, stanite pored ribnjaka u kojem su pastrve i sve će krenuti prema vama jer će misliti da ih želite nahraniti. Losos, pak, odmah počne bježati. A brz je baš poput munje. Čak i kad je umjetno uzgojen, taj njegov dominantni gen nikad se ne prilagodi i on uvijek bježi od čovjeka - tvrdi Leko koji planira jednog dana imati od 70 do 80 tona lososa na godišnjoj razini. Za dosezanje punog uzgojnog kapaciteta, kaže, potrebno je nekoliko godina.

Ići će po novu rundu 

I dalje čvrsto vjeruje da će njegov uzgoj lososa u dolini Gacke uspjeti i isplatiti mu se jer je na tržištu, kako kaže, potražnja za lososom sve veća. Leko je otkrio i da će po novu rundu lososa otići u Norvešku te tamošnje stručnjake zamoliti da dođu s njim u Hrvatsku i pomognu mu oko uzgoja kako ovoga puta ništa ne bi krenulo po zlu. A dok mu posao s lososima ne krene punom parom, Leko uživa baveći se svojim ribnjacima u kojima trenutačno pliva 70 tona kalifornijske i potočne pastrve.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.