Obavijesti

News

Komentari 20

Lov na psinu: Neman od 7 metara još kruži oko Pule

Lov na psinu: Neman od 7 metara još kruži oko Pule
11

Neman duga sedam metara, koju su u subotu sin i otac Mejak snimili mobitelom, još uvijek kruži oko Pule. Psina je zaštićena i ne smije ju se uznemiriti

VIDEO

Dan nakon što se tik uz obalu pojavio golemi morski pas dug oko 7 metara, na pulskoj Rivi prolaznici su sa zebnjom u očima gledali u more. Lučka kapetanija od ranog se nedjeljnog jutra bacila u potragu za golemom psinom. Negdje oko podneva dobili su dojavu građana koji tvrde da je psina opet izronila, ovaj put nedaleko od otočića Sv. Andrija. Kapetanija ga nije uspjela uočiti.
Pojava psine uznemirila je mnoge Puljane, posebno mlade veslače. Morski pas pojavio se nedaleko od mjesta gdje treniraju.
- Nije nam svejedno. Dvadesetak naših veslača od 15 do 22 godine starosti trebalo je ići na more vježbati, ali ih nisam pustio. Veslački čamac je širok tek 20-ak centimetara, pa bi kod bliskog susreta s morskim psom mogli nastradati - kazao je glavni trener pulskog veslačkog kluba Elvis Orbanić. Pulske ribare vijest o golemoj psini zatekla je na rivi.
- Nikad ništa slično nismo vidjeli iako smo na moru već godinama i svašta smo izlovili. Stvarno je golema - kazali su ribari.
Psinu je u subotu poslijepodne ugledao Bojan Mejak (19) dok je šetao s ocem. Pokušavali su uhvatiti lignje. Na dva metra udaljenosti od njih, u plićaku, izronila je peraja.
- Bio je dugačak oko 6 ili 7 metara, prugast i golem. Skamenili smo se dok smo ga gledali. Gotovo pet minuta je kružila psina pred nama, mirno, bez straha. Napravio je krug po pulskom zaljevu, zaronio i otišao -  priča Bojan, koji je psinu snimio mobitelom. Alen Soldo sa splitskog Sveučilišta, koji se jedini u Hrvatskoj znanstveno bavi morskim psima, kaže da je, prema snimci koju je snimio Bojan, riječ o gorostasnoj psini.
- Procjenjujem da je psina teška oko tonu i pol. Ova vrsta može narasti i do 12 metara. Riječ je o drugoj najvećoj ribi na svijetu, strogo zaštićenoj. Dolazi u sjeverni Jadran zbog zooplanktona kojim se hrani. Potpuno je bezopasan i ne napada ljude. Inače ta vrsta živi i na dubini od 1000 metara. Umjesto zubi ima nešto kao sita, pa čak ne jede niti ribu - dodao je splitski znanstvenik.

TKO UZNEMIRI RALJE, PLATIT ĆE 200.000 KUNA
Golema psina poput one koja se pojavila u Puli je zakonom zaštićena životinja i ne smije ju se uznemiravati, a kamoli ubijati. Kazna za ubijanje ove životinje može biti čak 200.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag