Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lovci godišnje napuste 50.000 hrtova: Objese ih, bace u bunar

Po završetku sezone lova, neki lovci u Španjolskoj ostave svoje hrtove u divljini. Neki idu toliko daleko da ih bace u bunar i zatvore izlaz. Zato što spadaju u "radne pse", ne štiti ih zakon o zaštiti ljubimaca

Okrutni španjolski lovci svake godine napuštaju svoje španjolske hrtove, poznate kao galgose, kad završi sezona lova. Neki ih puste u divljinu dok ih drugi objese ili bacaju u bunare. Strani mediji navode da zbog neodgovornog ponašanja godišnje nastrada 50 tisuća hrtova u Španjolskoj. 

Volonteri raznih udruga za zaštitu životinja navode da je u Španjolskoj registrirano oko 200 tisuća hrtova, no čak četvrtina njih ne ostane uz svog lovca nakon sezone. Neki ih se toliko žarko žele riješiti da ih bace u bunar i zatvore ga da galgosi ne mogu pobjeći. 

Anna Clemens, voditeljica kampanje za spašavanje hrtova, rekla je za Mirror da je takva praksa "mračna tajna Španjolske koju ni jedan turist ne vidi". 

- Brutalno ih tretiraju kada je gotova sezona lova. Bunare zatvore s granama tako da ne mogu izaći iz njih i unutra uginu. No, nedavno smo pronašli kuju hrta. Čula ju je prolaznica koja nas je odmah kontaktirala - ispričala je Clemens. Kujica je bila neuhranjena i ozlijeđena. Vatrogasci su došli i izvukli ju iz bunara, a zahvaljujući udruzi, kujica je pronašla obitelj kod koje živi i oporavlja se. 

Zato što spadaju u skupinu "radnih pasa", hrtovi nisu zaštićeni zakonom o zaštiti kućnih ljubimaca u Španjolskoj. 

Foto: Ilustracija 

 

Komentari (29)
  • Svi lovci koje sam upoznala ujedno spadaju i medu najbescutnije i najbrutalnije ljude koje sam upoznala

    4. 3. 2019,   17:45
  • Lovčići su višak ljudskog roda.

    4. 3. 2019,   20:23
  • Da li bace sve u jedan bunar ili iskopaju 100.000 bunara pa bace u svaki drugi? '

    4. 3. 2019,   18:29