Obavijesti

News

Komentari 21

Lovro Kuščević: U mom resoru stojimo izvrsno s reformama

Lovro Kuščević: U mom resoru stojimo izvrsno s reformama
1

Ministar uprave naveo je da je tu 15 projekata, te naglasio da će vrlo brzo potpisati ugovor za projekt e-Pristojbe, e-Pečat, e-Potpis. Dakle, kreće digitalizacija javne uprave, konačno, poručio je Kuščević

VIDEO

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je u četvrtak da reforme u njegovom resoru "izvrsno stoje", istaknuvši kako prate reformski plan i da se sve reforme izvršavaju u roku.  

Kako su na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ponovno na dnevnom redu reforme, novinari su prije sjednice Vlade pitali ministra Kuščevića kako "stoje reforme" u njegovom resoru, a on je odgovorio: "Izvrsno stojimo. Pratimo reformski plan i sve reforme se izvršavaju u roku".

Ministar uprave naveo je da je tu 15 projekata, te naglasio da će vrlo brzo potpisati ugovor za projekt e-Pristojbe, e-Pečat, e-Potpis. 

- Dakle, kreće digitalizacija javne uprave, konačno - poručio je Kuščević.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje što je s "rezanjem" javne uprave, broja zaposlenih, agencija, sistematizacijom plaća, ministar uprave je podsjetio da se jučer u Varaždinu imala prilika čuti najava da se ide u spajanje ureda državne uprave sa županijama. To će prvo decentralizirati javnu upravu, a drugo i racionalizirati jer, kaže Kuščević, očekuju da će manji broj ljudi pristati prijeći u županije.

- Osim toga, zakon o plaćama u državnim službama je također u završnoj fazi. Tu isto očekujemo znatne uštede. Nakon toga idu uredbe o sistematizaciji, uredbe o nazivima, o koeficijentima. Dakle, vrlo aktivno radimo na svim reformama javne uprave - istaknuo ministar Kuščević.  

Novinari su ga pitali i kako tumači presude u Austriji hrvatskim državljanima koji su na Bleiburgu uzvikivali "Za dom spremni" i podizali ruku u "Hitlerov pozdrav", jer su osude brutalne, a oni se kaju i kažu da nisu namjerno, da su bili pijani. Upitali su ga i misli li da bi takvo nešto funkcioniralo u Hrvatsko te zašto takvih kazni nema u Hrvatskoj.

- To je austrijsko pravosuđe koje je takvo kakvo je. Neću komentirati njihove presude, međutim, dobro je da se pošalje poruka da određeni simboli, određeno ponašanje nije prihvatljivo - istaknuo je Kuščević. 

A na pitanje zašto mi nismo kadri poslati tu poruku, Kuščević je rekao: "Pa, dobro, to se dogodilo u Austriji, ne može hrvatsko pravosuđe suditi za neka djela ili nedjela koja se događaju u Austriji. Međutim, dobro je, i zadnji događaj u Bleiburgu je bio zaista dostojanstven, zaista se odala žrtva svim nevino pogubljenim ljudima na Bleiburgu i dobro je da se pošalje poruka da to i bude tako, a ne da se na bilo koji način to kontaminira", rekao Kuščević.   

Žalac: Dijelom smo reformu već napravili

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je u četvrtak kako su u njezinom ministarstvu reformu dijelom već napravili, a vjeruje da kad uvedu sustav strateškog planiranja do kraja, da će onda zaista konačno imati pregled, a za građane to znači da će sigurno biti bolji, učinkovitiji u provedbi projekata, posebice kad je u pitanju Europska unija i europski fondovi.

Novinari su ministricu Žalac prije današnje sjednice Vlade pitali koje će ona konkretno reforme napraviti u svom ministarstvu.

"Pa mislim da smo mi već našu dijelom napravili, a ja vjerujem kad uvedemo sustav strateškog planiranja do kraja, da ćemo zaista onda konačno imati pregled", rekla je Žalac. 

"Za građane to znači da ćemo sigurno biti bolji, učinkovitiji u provedbi projekata, posebice kad je u pitanju Europska unija i europski fondovi jer ćemo onda znati koje projekte imamo u pripremi s projektnom dokumentacijom i na taj način ćemo zaista konačno upravljati razvojem", poručila je Žalac upitana što to znači za građane.

Ministricu Žalac novinari su pitali i kakva su joj očekivanja od nogometne utakmice koju naša reprezentacija u subotu igra protiv Rusije, a ona je poručila: "Pa, naravno da ćemo pobijediti. Jedva čekam". 

Novinarima je rekla da ne ide na tu utakmicu u Rusiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a