Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lovrin: Ništa od naknada za žrtve iz tunela Ledenik

None Foto: Robert Anić

Zakon o naknadi štete u Saboru će se naći sredinom lipnja. Ministrica Ana Lovrin kaže da nema mogućnosti da se primjenjuje retroaktivno

Hrvatska će, ratifikacijom Europske konvencije o naknadi štete žrtvama kaznenih djela nasilja, preuzeti obvezu nadoknade štete žrtvama nasilja koje su pretrpjele tjelesne ozljede ili im je narušeno zdravlje, zatim uzdržavanim članovima obitelji žrtava koje su umrle od posljedica takvih kaznenih dijela, te u slučajevima kada je počinitelj nepoznat ili nema novca za naknadu štete. To bi se odnosio primjerice na žrtve pljački, ubojstva i drugih kaznena dijela nasilja koja su počinjena namjerno. Zakon o naknadi štete u saborskoj proceduri naći će se sredinom lipnja, najavila je ministrica Ana Lovrin. Iako su zastupnici tražili da se on primjenjuje retroaktivno kako bi se šteta nadoknadila primjerice obitelji Dragutina Golika Zmije koji je goloruk želio spriječiti pljačku banke u zagrebačkom Voltinom, tu mogućnost ministrica je odbacila, jer za to ističe postoji ustavna zapreka. U sabornici je bilo prijedloga da na naknadu štete od države imaju pravo i obitelji najtežih žrtava prometnih prekršaja, kao što je to bio slučaj u tunelu Ledenik. Hoće li i te žrtve biti obuhvaćene zakonom tek će se vidjeti, kaže Lovrin.
- Nakon što se balkanska mafija počela dodatno povezivati, što pokazuje pljačka splitske pošte gdje su bandi s Pala logistiku pružali vodeći članovi kaštelanske HVIDR-e, sve to ukazuje na potrebu doošenja ovakvog zakona - rekao je IDS-ov Damir Kajin.

Komentiraj, znaš da želiš!