Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lovrinović: Može se uštedjeti 10 milijardi bez rezanja plaća

None Foto: Screenshot/HRT

Na subvencijama se može uštedjeti oko mlrd. kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 mlrd. kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća, kaže Lovrinović

Rejting agencije upravo odlučuju o hrvatskom kreditnom rejtingu. Hoće li rasti ili padati? Može li mandatar u Kitzbühlu s guvernerom Vujčićem dogovoriti refinanciranje golemog duga po povoljnijim kamatama? Kakvi nas rezovi očekuju? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Josip Budimir (Domoljubna koalicija), Gordan Maras (koalicija Hrvatska raste), Ivan Lovrinović (Most nezavisnih lista) i Boris Pleša (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika).

Mandatar je otišao na sastanak kako bi napravio korak i prije sastavljanja Vlade kako bi poslao poruku da misli nešto ozbiljno napraviti, ali to ne znači samo rezanja, komentirao je odlazak Tihomira Oreškovića u Kitzbühl Ivan Lovrinović. Podsjetio je da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i pod nadzorom Europske komisije i istaknuo kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. u protivnom biti jako teška. Lovrinović smatra da će kreditni rejting ostati isti, jer tek dolazi nova Vlada.  

- Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 milijardi kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća - procijenio je. 

- Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina - iznio je svoj stav o smjeru reforme mirovinskog sustava.

Josip Budimir fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna vidi u rashodnoj strani proračuna. 

- Fiskalni kapacitet je preopterećen, porezi su preveliki i za građane i gospodarstvo - ocijenio je Budimir i dodao da treba maksimalno rasteretiti rad. 

Budimir također smatra da će porezni obveznici (opet) nastradati od sukoba banaka i Vlade glede konverzije kredita u švicarskim francima.

Kada uspoređujete proračun 2011. i danas, vidjet ćete velike promjene, rekao je Gordan Maras navodeći primjer materijalnih rashoda koji su tada iznosili trinaest milijardi, dok su danas deset milijardi. 

- Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je smanjenje postignuto - rekao je Maras. Osvrnuo se na reformu mirovinskog sustava koju predlaže Lovrinović i smatra ju štetnom: 

- Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu - pojasnio je Maras.

Boris Pleša istaknuo je diskrepanciju između pozitivnih brojki i svakodnevnog života: plaće su državnim službenicima smanjene. 

- Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira - rekao je Pleša i dodao da očekuju da sjednu s Vladom kako bi o tome raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.

Komentari (197)
  • A kaj nije to bio slogan rezati place i to najprije poceti o sebe?

    14. 1. 2016,   23:15
  • Planet zemlja je duzna cca 15 trilijuna dolara/ eura kako oces... kome smo duzni, marsovcima mozda? sve mi se vise cini da ovi zivi zid nije lud!

    14. 1. 2016,   23:18
  • Za početak bi bilo dobro da napokon oformite Vladu i konačno počnete nešto raditi. Od ovih silnih teorija nemamo ništa, i moja pokojna baka je znala lijepo pričati priče za "laku noć".

    14. 1. 2016,   23:13