Obavijesti

News

Komentari 135

Lovro je muljao: Niže afere, ali premijer Plenković ga ipak štiti

Lovro je muljao: Niže afere, ali premijer Plenković ga ipak štiti
3

Afere sa zlatnim pašnjakom Lovre Kuščevića svakim novim otkrićem poprimaju sve ozbiljnije razmjere, ali ministar još nije smijenjen. Plenković ga štiti, ali do kada...

VIDEO

Posljednjih tjedana teško je prisjetiti se dana bez otkrića novih afera Lovre Kuščevića. Niz se nastavlja...

Počelo je kao demonstracija tragikomičnog nemara, a poprimilo je razmjere prvorazredne političke afere kojoj ni približno nije kraj. Oaza uz more upitne legalnosti, vila s bazenom koja se godinama predstavlja kao pašnjak, mijenjanje prostornog plana kako bi se umjesto štale podigla nova pašnjak-kuća, sumnjiva prodaja zemljišta obiteljskim prijateljima koji u susjedstvu grade nove vile, izdavanje četiriju parcela u jednom danu, prenamjena zemljišta koja je omogućila milijunsku prodaju...

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:14

Ovo je pregled najsvježijih muljanja i nelogičnosti povezanih s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem.

Lovro Kuščević je u imovinskoj kartici dvije godine prije prenamjene vodio negrađevno zemljište na kojem danas rastu tri vile kao građevno.

Iz deset godina stare ministrove imovinske kartice doznajemo kako je još 2009. prijavio pašnjak koji mu je žena jeftino kupila krajem 2008. i početkom 2009. kao građevinsko zemljište. Dakle, dvije godine prije izmjene prostornog plana, u 2011. godini, koja je omogućila prenamjenu pašnjaka u parcelu na kojoj se može graditi. Kao da je znao da će tu jednog dana niknuti vile.

Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'
Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'

Općina Nerežišća mijenjala je dva puta prostorni plan u zadnjih osam godina. Oba puta načelnik je bio Kuščević, koji danas tvrdi da se izuzeo iz postupka, a sadašnji načelnik Svemir Obilinović pravda se tvrdeći da je sve bilo po propisima. Ipak, uvidom u imovinsku karticu Lovre Kuščevića iz 2009. godine, kad je bio načelnik Nerežišća, među nekretninama je navedeno građevinsko zemljište od 4000 kvadrata. Već tad su ga procijenili na 200.000 kuna iako je kupljeno iste godine za 60.000. Ta zemlja u to vrijeme nije bila građevinsko zemljište. Na njoj će gradnja biti dopuštena tek nakon dvije godine, u 2011., nakon što je općina koju je Lovro vodio omogućila mijenjanje prostornog plana kako bi se odobrila prenamjena ovog iznimno jeftinog pašnjaka u skupo građevinsko zemljište.

'Još jedna nekretnina i dajte Kuščeviću status županije...'
'Još jedna nekretnina i dajte Kuščeviću status županije...'

Kuščević je taj bivši pašnjak još 2009. prijavljivao u imovinskoj kartici kao građevinsko zemljište od 4000 četvornih metara, konstantno “zaboravljajući” unijeti ostalih 519 kvadrata. Od 2009. do 2016. procjenjivao ga je na 200.000 kuna iako je kupljeno za 60.000, a nakon 2016. godine prijavio je da je vrijednost iste kvadrature skočila na 750.000 kuna.

Pokretanje videa...

01:33

Naposljetku, manje od pola tog zemljišta prodano je za 1,5 milijuna kuna obiteljskim prijateljima, koji upravo tamo grade tri vile. Kad smo Kuščevića ranije direktno pitali je li zemljište kupljeno kao građevinsko ili ne i po kojoj cijeni, izbjegao je odgovor. U odgovoru koji smo dobili u srijedu prvo je naveo da je zemljište kupljeno od više fizičkih osoba koje nisu predmet javnog interesa, pa je to bio razlog da prešuti cijenu.

- Izuzeo sam se iz navedenog postupka, molim Vas da ovakvim insinuacijama ne vrijeđate niti mene niti moju obitelj - odgovorio je Kuščević na pitanje je li pogodovao supruzi.

Porast vrijednosti zemljišta je pravdao porastom tržišne vrijednosti na otocima. Zorana Kuščević pored vila i dalje ima 1,3 milijuna kuna vrijedno građevinsko zemljište. Dok se u Saboru vrši pritisak na premijera zbog nevjerojatnog niza afera njegova ministra uprave, mi smo poslali upit Kuščevićevoj glasnogovornici, ali rečeno nam je da ministra nema do ponedjeljka. Kuščević je nakon naše objave u četvrtak Povjerenstvu za sukob interesa dostavio novu imovinsku karticu. Zakonom koji je on predložio izbjegao bi sankcije za sve ovo što je sad “zaboravio” prijaviti.

- Novim prijedlogom Zakona onemogućilo bi se pokretanje postupka i izricanje sankcije dužnosnicima koji svjesno izbjegavaju obvezu točnog, istinitog i potpunog prikazivanja podataka o svojoj imovini - objašnjavaju nam iz Povjerenstva nacrt koji još stoji negdje u Kuščevićevoj ladici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag