Obavijesti

News

Komentari 160

Luda isprika suca za nerad: "Alergičan sam na računalo"

Luda isprika suca za nerad: "Alergičan sam na računalo"
2

Sudac Mladen Grantverger s Općinskog suda u Zagrebu nije ispunio niti pola propisane norme, ne koristi računalni sustav i za to ima nevjerojatna opravdanja. I dalje radi za plaću od minimalno 11.000 kuna

VIDEO

Ne mogu koristiti računalo u svojem radu, jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama.
Opravdavao se tako pred Državnim sudbenim vijećem sudac Mladen Grantverger.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Luda isprika suca iz Zagreba koji nije odradio pola propisane minimalne norme: "Alergičan sam na računalo" 01:37

Taj sudac Općinskoga građanskog suda u Zagrebu borio se do zadnje pravne mogućnosti protiv odluke da mu se na tri mjeseca smanji plaća jer ne radi svoj posao. Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su u odluci Ustavnog suda. Kad se pročita cijeli predmet, čovjek ne zna bi li plakao ili se smijao. Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je i petina odluka pala po žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Ali tvrdi kako nije kriv nizašto od navedenog. Nego za sve ima opravdanje.

Plaća - barem 11.000 kn

Nisu mu povjerovali ni DSV ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pa u konačnici ni Ustavni sud. Kazna: tri mjeseca će primati za trećinu manju plaću. Kako je plaća suca poput njega, s 30-ak godina staža, minimalno 11.000 kuna, to znači mjesečnu suspenziju od 3666 kuna. Ali je posao zadržao. Sad radi na istom sudu, ali na ovrhama. Kako se ovrhe digitaliziraju i to je jedna od reformi u koje puno nade polaže ministar Dražen Bošnjaković, pitanje je koliko će sudac Grantverger ispunjavati norme ako dobije plikove na rukama kad radi na računalu.

Kako je sve počelo?

Lani je predsjednica Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš donijela odluku da se sucu izrekne kazna smanjenja plaće. Navela je da je Grantverger u godinu dana riješio samo 40 zemljišnoknjižnih predmeta, što je 42,14 posto norme.

Spor i nekvalitetan

Uzela je u obzir da je 71 dan od 220 radnih dana bio i na bolovanju. Zemljišnoknjižni predmeti su inače manje zahtjevni pa je zato i suca Grantvergera prebacila s parničnih predmeta, navodi predsjednica. Od tih 40 riješenih predmeta, stranke su se žalile čak u 21 slučaju, a devet je ukinuto jer je sudac bitno povrijedio postupak.

- I to govori o kvaliteti njegova rada - rekla je predsjednica Liović Merkaš.

Osim toga, predsjednica suda navodi: “Utvrđeno je da nije poštovao rokove za izradu odluka, a unatoč zakonskoj obvezi za stručnim usavršavanjem, on za to nije zainteresiran”.

- Odbija koristiti računalo i raditi u zajedničkom informacijskom sustavu te nije svladao eSpis - obrazložila je kaznu predsjednica suda.

Kazna uskrate trećine plaće kroz tri mjeseca najblaži je način na koji je predsjednica suda probala natjerati podređenog kolegu na rad. Ipak, sudac Grantverger kaznu smatra nepravednom i za sve ima opravdanje. U početku navodi da nije točno da odbija koristiti računalo, ali da ima teškoća u svladavanju informatičkog sustava i da nije dobio nikakve obavijesti da se treba usavršavati. Ima opravdanje i za nisku normu. Bio je na bolovanju, a i promijenili su mu radni prostor.

Krivac su prostor i zapisničar

- Radna prostorija se uređivala 20 dana i, među ostalim, zato nisam mogao raditi. I zapisničar iz referade je bio na bolovanju, a nisam mogao koristiti zamjenskog zapisničara – prigovorio je sudac Grantverger predsjednici na kaznu.

Predsjednica odbija prigovor i ostaje pri svome. Navodi da je uzela u obzir i njegovo bolovanje u računanje norme. Također i da je sudac Grantverger sam tražio premještaj u uređenu prostoriju, a cijelo vrijeme mu je bio dostupan i zamjenski zapisničar. Odluku sutkinje zato potvrđuje i predsjednik Županijskog suda.

Ali nezadovoljni sudac ide dalje kako bi pokušao sačuvati punu plaću i izbjeći kaznu. Pred Državnim sudbenim vijećem sudac Grantverger, uz sva već navedena opravdanja, nadopunjava svoju obranu novim opravdanjima.

Navodi da je on ugledni sudac koji tu funkciju obnaša od 1988. godine. Ističe da je uvijek ispunjavao normu u karijeri, ali mu je prebačaj na zemljišnoknjižne predmete prouzrokovao stres i psihičke probleme jer nema iskustva s njima. Žali se da mu je u referadu raspoređena i suradnica koja isto nije imala iskustva.

- Moje zdravstveno stanje je zato pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena - istaknuo je, među ostalim, u svojem dopisu DSV-u Grantverger. Predsjednica suda Liović Merkaš pobila je i te njegove tvrdnje, ali otkrila i da nije kvalitetno radio ni u parničnim postupcima.

Već i ranije loše radio

- Upravo zbog načina na koji je obavljao posao na parničnom odjelu, zbog stalnih pritužbi stranaka, zbog podnošenja velikog broja zahtjeva za suđenje u razumnom roku, rasporedom je prebačen u zemljišnoknjižni odjel kako bi mu se olakšalo obavljanje sudačke dužnosti. I ja i kolege smo mu iskazali spremnost pomoći u korištenju informatičkog sustava, ali ga on i dalje ne koristi - odgovorila je predsjednica suda.

Grantverger se tad dodatno brani da dobije alergiju na rukama kad radi na računalu, ali sad ima i još jedno čudno dodatno opravdanje zašto nije koristio zamjenskog zapisničara.

- Možda je meni i bio osiguran zamjenski zapisničar, ali taj nije došao do moje referade iz ne znam kojih razloga. Visina izrečene novčane kazne svakako je previsoka i ne odgovara utvrđenoj stegovnoj odgovornosti - napisao je Ustavnom sudu tražeći ukidanje odluke o kazni.

U konačnici, nitko nije prihvatio te njegove argumente kojima je kroz godinu dana pokušao pobiti kaznu. DSV mu je poručio da se treba educirati i raditi na računalu te da bolovanjima ne može pravdati neispunjavanje norme kad je na poslu. Ustavni sud je krajem rujna odlučio da je kazna primjerena i odbio mu žalbu.

Nazvali smo jučer suca Grantvergera i pitali ga ostaje li kod svoje obrane. Htjeli smo ga pitati i koristi li sad računalo u svojem radu. Odbio je razgovor.

- Ne mogu vam ništa komentirati – kratko je poručio Grantverger, koji i dalje radi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu za plaću od minimalno 11.000 kuna.

Dvoje odvjetnika s kojima smo razgovarali i koji su imali priliku biti stranka u postupku kod suca Grantvergera rekli su nam da je izuzetno spor i da su zbog toga svi procesi trajali izvanredno dugo.

Iako je sam istaknuo da je sudac još od 1988., a sudac u Općinskom sudu u Zagrebu od 1990. godine, Grantverger se prije može pronaći na internetskim tražilicama kao sudionik brojnih stolnoteniskih turnira, nego po odlukama koje je kao sudac donosio.

Sudac i stolnotenisač

Ostalo je zabilježeno da je jedno vrijeme preuzeo slučaj Cvjetković, mučnu višegodišnju deložaciju u kojoj je obitelj na kraju izgubila kuću na Bukovcu. Grantverger nije ni počeo ni završio slučaj, nego su to učinili drugi suci. Grantverger je naručio 2013. vještačenje koje je na kraju pokazalo da je Tomislav Cvjetković preplatio dug banci. Slučaj su kasnije preuzeli drugi suci, koji su i završili deložaciju obitelji.

Lijeni suci zarađuju i kad ništa ne rade

Od 1752 suca u zemlji, rijetki su oni koji svoju doživotnu poziciju koriste kako bi primali pozamašne plaće ne radeći gotovo ništa ili baš ništa. No ima i takvih.

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić mirno može sjediti doma, no i dalje će primati od 8000 do 9000 kuna. Sutkinja Kovačić godinama gotovo ništa nije radila. Još je 2016. tadašnji predsjednik Visokog prekršajnog suda protiv nje pokrenuo postupak, a uslijedile su još dvije prijave Državnom sudskom vijeću, koje joj je pozive slalo na kućnu adresu, na kojoj nije boravila, a ne na sud.

Gotovo ništa nije radila: Zbog hrpe zastara razriješili sutkinju
Gotovo ništa nije radila: Zbog hrpe zastara razriješili sutkinju

Državno sudbeno vijeće konačno ju je u srpnju razriješilo dužnosti zbog izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenja štete ugledu suda i neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Trenutačno je suspendirana i nema obavezu dolaziti na posao, ali ima pravo na polovicu sudačke plaće, pojasnili su na sudu Jutarnjem listu, sve dok ne primi pisanu odluku predsjednika Državnog sudbenog vijeća o razrješenju. Tad ima pravo podignuti ustavnu tužbu. To bi moglo potrajati jer bi mogla izbjegavati primiti odluku jednako kao što je godinama uspješno izbjegavala primiti poziv DSV-a o pokretanju stegovnih postupaka. U ovoj godini do kolovoza jedna je sutkinja ukorena, a još dva suca novčano su kažnjena.

Prema podacima DSV-a, lani je dovršeno sedam stegovnih postupaka u kojima je utvrđena stegovna odgovornost sudaca zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, izazivanja poremećaja u radu suda, nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti te nepostupanja po odlukama donesenim u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Zlatko Kajtar, sudac Općinskog suda u Belome Manastiru, razriješen je s dužnosti u lipnju 2011. Potom je uložio tužbu Ustavnom sudu koji ju je odbio. Kajtar je razriješen dužnosti, pisao je svojedobno Glas Slavonije, jer je u pet kaznenih predmeta nesavjesno postupao i neuredno obnašao dužnosti te zloporabio položaj i prekoračio ovlasti. Najtežu moguću kaznu dobio je jer je u predmetu protiv trojice optuženih za više kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava, dok je bio predsjednik belomanastirskog suda, zatražio i svojim autoritetom utjecao na to da mu se taj predmet evidentira kao riješen, iako u predmetu nije donio nikakvu odluku. Naime, nikad nije održao ročište za objavu presude niti izradio i otpremio sudsku odluku.

Nakon toga, zbog njegova neurednog postupanja u tom predmetu, nastupila je apsolutna zastara kaznenog progona. Sudac Kajtar proglašen je odgovornim i jer je u istom predmetu lažno naveo da je postupak obustavljen te naložio računovodstvu suda isplatu gotovo 16.000 kuna troškova osječkom odvjetniku, branitelju jednog od trojice optuženih. Iako nije bila donesena nikakva pravomoćna odluka i nije bilo osnove, novac je sud svejedno isplatio odvjetniku, objavio je Glas Slavonije. Kajtar je odgovoran i za propust što u dva slučaja nije na vrijeme izradio i otpremio presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca