Obavijesti

News

Komentari 109

'Luka, hvala ti! Sada možemo imati dva terapeuta za djecu...'

'Luka, hvala ti! Sada možemo imati dva terapeuta za djecu...'
1

Više nego što su očekivali: Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić pomogao je zadarskoj Udruzi za autizam, gdje je 28 oboljelih, najviše djeca

VIDEO

Luka Modrić donirao je novac Udruzi za autizam Zadar. Sad će, umjesto jednog, moći imati dva terapeuta za rad s djecom i odraslima.

- Presretni smo! Ova će nam donacija pomoći da puno toga promijenimo i da oboljelima od autizma pomognemo jer privatne terapije su skupe i mnogi roditelji svojoj ih djeci ne mogu priuštiti - kaže nam Ante Armanini, predsjednik udruge, koji volontira na toj funkciji. I on ima sina od 15 godina koji boluje od autizma.

S obitelji živi u Zadru, u četvrti Voštarnica, a susjeda im je Modrićeva sestra Jasmin, žive na istom katu.

- Razgovarali smo i kazala mi je da Luka želi pomoći nekoj udruzi u Zadru i ja sam rekao da bi nama pomoć dobro došla. U roku od mjesec dana nazvali su me i rekli da provjerim stanje na žiro računu. Provjerio sam i iznenadio se, bilo je to puno više nego što smo očekivali - kaže Armanini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Luka Modrić odrastao je u Zadru nakon što je u ratnom vihoru njegova obitelj protjerana iz Zatona Obrovačkoga, gdje je proveo najranije godine djetinjstva. Nakon izbjegličkog života u sobi hotela Iž počela je karijera o kojoj mnogi mogu samo sanjati. Kao dijete odlazio je na treninge u najmlađi sastav NK Zadar, a susjedi kažu da su ga rijetko kad mogli vidjeti bez lopte.

Modrić ima dvije sestre, Jasminu i Dioru. Udruga za autizam Zadar ima 79 članova, od kojih je 28 oboljelo od autizma, najviše male djece i tinejdžera. Imaju prostoriju od 30 metara četvornih bez sanitarnog čvora.

- Zahvaljujući ovoj donaciji, možemo od grada tražiti malo veći prostor s dvije sobe jer se terapije za ljude s autizmom obavljaju jedan na jedan i zato treba osigurati privatnost i mir - kaže Armanini.

Pri udruzi djeluje i Kabinet za ranu intervenciju Zadar, koji služi za rano otkrivanje simptoma iz širokog spektra autizma. Udruga pruža pomoć roditeljima kod sumnje na dijagnozu iz spektra autizma, pruža informiranje o mogućnostima liječenja u Hrvatskoj te pomoć pri ostvarivanju prava iz Zakona o socijalnoj skrbi.

Prostor sa sanitarnim čvorom i dvije prostorije značio bi im i mogućnost apliciranja na razne druge projekte i sredstva financiranja jer mnogi natječaji zahtijevaju da prijavljeni imaju, među ostalim, sanitarni čvor. Imaju dosta senzorne opreme za malu djecu te bi se i ona nakon toga mogla adekvatnije koristiti.

Adresa udruge je u Ulici Domovinskog rata, tek ulicu dalje od Modrićeve sestre i nekoliko stotina metara dalje od hotela Iž, u kojem je Modrićeva obitelj provodila izbjegličke dane.

Modrić je s obitelji u Zadru često ljeti, a lani je sa suigračima Mateom Kovačićem i Sergiom Ramosom te njihovim suprugama odmor nakon obaveza u Primeri proveo u rodnom gradu.

- Luku nisam osobno upoznao, no pratimo ga i navijamo za njega. Ovo nam je veliki vjetar u leđa, puno mu zahvaljujemo svi. Naša vrata su mu uvijek otvorena i, ako nas odluči posjetiti, bit će nam to pravo veselje. U dogovoru s njegovom sestrom, majkom i ocem, složili smo se da o iznosu donacije nećemo govoriti, i ja se toga držim - kaže Armanini.     

'Srce nam je puno'

- Česte su donacije na nacionalnoj razini i zvučnijim imenima, a nama je ovo velik poticaj. Mi smo mali i neeksponirani, naša djeca nisu za medijske istupe koji bi im stvarali velike poteškoće. Samozatajni smo i zato nam nešto ovakvo još više znači. Srce nam je puno, i meni i mojoj obitelji - rekla je potpredsjednica udruge Josipa Kardum.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag