Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Luksuz usred Splita: Za samo jednu noć platit ćete 1000 eura

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 12

Rezidencija maršala Marmonta u palači Cindro nudi luksuzni smještaj za goste visoke platežne moći. Umjesto kuhinje gosti dobivaju karticu kojom dobivaju VIP tretmana u vrhunskim splitskim restoranima

Obnova "Rezidencije maršala Marmonta" u palači Cindro trajala je sedam godina, nakon čega je prostor od 135 četvornih metara nedaleko od Peristila u srcu Dioklecijanove palače u Splitu postao luksuzni smještaj za goste visoke platežne moći. Tijekom sezone noćenje prostoru u kojem je boravio jedan od najbližih Napoleonovih ljudi, stoji između 800 i 1000 eura, a središnji salon će se tijekom godine moći iznajmljivati za kulturna događanja ili mala vjenčanja za najviše 50 ljudi. 

rezidencija Marmont | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ovdje je donesena odluka o ukidanju Dubrovačke Republike'

- Kada je general Marmont postao vojni upravitelj Dalmacije najčešće je boravio u Splitu. Prof. Frano Boras, najveći autoritet za povijest francuske uprave u Dalmaciji posvjedočio nam je o povijesti prostora i postojanju dokumenta kojim je u siječnju 1808. splitska općina donijela odluku o smještanju generala Marmonta u tada elitnu palaču čiji je vlasnik bila jedna od najstarijih splitskih plemićkih obitelji čiji korijeni sežu u 13. stoljeće. Iako o tome nema podataka, uspoređujući događaje na 'vremenskoj traci', može se pretpostaviti da je upravo boraveći u splitskoj rezidenciji maršal Marmont donio konačnu odluku o ukidanju Dubrovačke Republike koja je prestala postojati njegovim dekretom od 31. siječnja 1808., za što mu je Napoleon dodijelio plemićku titulu vojvode od Dubrovnika – prepričava nam vlasnik prostora koji je želio zadržati anonimnost. 

Kada ga je kupio, prostor je bio u katastrofalnom stanju

Kupio ga je prije 10-ak godina i priznaje, bio je u katastrofalnom stanju. Prostor je bio podijeljen u 10 malih sobičaka, stropovi koji su izvorno visoki pet i pol metara su spušteni na dva i pol metra, a preko originalnog poda zalijepljeno nekoliko slojeva parketa i linoleuma. Povrat u izvorno stanje zahtijevao je statičku sanaciju zidova i podne konstrukcije, restauraciju izvornog stropnog grednjaka i ručno izrađenih podnih tavela od terakote.  

rezidencija Marmont | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- S konzervatorima smo izuzetno dobro surađivali, posebno s Goranom Nikšićem. Primjerice, u stanu smo našli ostatke kamina, a repliku s lavljim šapama tipičnog za talijansku visoku renesansu, napravili smo prema onome sačuvanom u dijelovima u dvorištu stilski istovjetne palače Milesi. Unutra je pianino čija je vlasnica bila slavna Cvijeta pl. Cindro, prva školovana operna pjevačica u Splitu... Kasnije se bavila pedagoškim radom i držala sate solo pjevanja baš uz taj pianino - prepričava nam detalje vlasnik dodajući kako je najvrjedniji komad namještaja pozlaćena barokna zidna konzola iz 17. stoljeća, dok jedan zid krasi ručno izrađena replika iz 19. stoljeća čuvene flandrijske srednjovjekovne tapiserije iz serije "Dama s jednorogom"... Namještaj za jednu sobu i postolje od umivaonika stiliziran je i rađen po nacrtima od hrastovine iz Slavonije. 

rezidencija Marmont | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Od 'muzejskih' primjeraka tu je i peć koja je bila u upravi mađarskih željeznica, s početka 19. stoljeća, perzijski tepih star 150 godina... Dio suvremenog namještaja relaksiraju prostor, a tu je i meandar Julija Knifera, jednog od najcjenjenijih hrvatskih suvremenih slikara – kazuje vlasnik.

Prostor ima Internet, ali zanimljivo je da televizor nije smješten u središnjem salonu već u jednoj od dvije sobe, a nema ni kuhinju već samo hladnjake i osnovne kuhinjske aparate i posuđe. 

rezidencija Marmont | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Umjesto kuhinje - kartica za VIP tretman u vrhunskim restoranima

- Ova rezidencija ne nudi tipični apartmanski smještaj jer je vraćanjem prostora u izvorno stanje eliminirana kuhinja koja je izvorno bila u sklopu pomoćnih zgrada kompleksa palače. Time je zadržan autentični raspored prostorija, a istovremeno zaštićene vrijednosti unutar interijera. Gosti dobivaju karticu koja im osigurava VIP tretman u nekoliko vrhunskih restorana u centru grada, a ukoliko žele, organiziramo im katering u samome prostoru. Ovo je više hotelska usluga. Prostor je ponuđen za bukiranje u rujnu ove godine, a prvi gosti su nam bili obitelj iz Indije, vlasnici lanca super luksuznih hotela, na čiji smo "review" posebno ponosni. Naša ciljana grupa su gosti kojima cijena predstavlja sekundarni kriterij odabira, jer govoreći o Rezidenciji maršala Marmonta, govorimo prije svega o vrhunskom doživljaju, pri čemu se besprijekorna usluga podrazumijeva – kaže Maksimilijan Šprung, direktor agencije Golden Leaf Properties, koja poslovno upravlja nekretninom i koji detalje o nekretnini nudi na stranici Croatia Holiday Travel.

Komentari (77)
  • ovo se je moglo rijesiti na vrlo vrlo drugaciji naci, stedilo se na namjestaju, stavljale se stolice iz lesnine, televiziji se vide kabeli, prazan prostor?!?! gost placa povijest,gost zeli vidit tu povijest u prostorijama u kojima boravi i koje placa, onaj koji ima taj za cijenu ne pita, ne postoji prostorija za kuhanje?!? gospodo vlasnici... onaj koji je spreman platiti 1000 eur noc taj je spreman platiti jos 500 eur da ima butlera ili kuhara, takva vrsta gosta nije zadovoljan ako placa nocenje 1000 eura a ujutro kad se probudi mora otic u restaurant na marendu umisto da ga docega plata na balkonu... veze mi jedne nemamo sa turizmom, majke mi mile dobro da imamo iti jednog gosta.

    12. 11. 2016,   15:43
  • Ja mislim da je palaca Cindro. A ne Cindo... ali dobro je

    12. 11. 2016,   13:57
  • nećemo mi, al će oni koji žive na naš račun.

    12. 11. 2016,   18:43