Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lula se predao policiji: Kazna od 12 godina zbog korupcije...

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ikona brazilske ljevice služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba gdje je prošle godine bio i osuđen te je odveden u zapovjedništvo federalne policije zbog služenja kazne. Prosvjednici koji su podržavali Lula sukobili su se s policijom izvan zidova zgrade. Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

U ranijim govorima većoj skupini pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti. Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom.

"Ja ću se pridržavati naloga", rekao je okupljenima. "Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih započeo revoluciju", kazao je Lula.

Ikona brazilske ljevice koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Bivši predsjednik (2003.-2010.) optužbe grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti.

Komentari (3)
  • hahah12 god. po tome bi naši vladajući trebali dobiti oko milijun god

    8. 4. 2018,   13:20
  • ja mislim da se naša ljevica mora držati zajedno i pokrenuti opoziv vlade u brazilu.

    8. 4. 2018,   11:25
  • Popušio je Lula. Brazil zemlja kriminala, Favela, Mafije, sjeća Amazonskih šuma ali i zemlja dobre kave, najuzbudljivijeg karnevala, ženske odbojke na pijesku i vrhunskog nogometa. Koji kontrasti, nema sredine, samo ekstremi!

    8. 4. 2018,   10:19