Obavijesti

News

Komentari 0

M. Norac: Nisam direktno komunicirao sa Šuškom

M. Norac: Nisam direktno komunicirao sa Šuškom
1

Norac tvrdi da nije postojao Sektor 1, niti da je on njime zapovijedao. Rekao je da su svi njegovi vojnici bili upoznati s konvencijama ratovanja

VIDEO

Bio sam zapovjednik samo 9. gardijske brigade, a ne Sektora 1 koji nikada nije osnovan. To je trebalo biti istureno zapovjedno mjesto 9. gardijske, no on nikada nije formiran, kazao je iznoseći obranu umirovljeni general Mirko Norac, koji je s Rahimom Ademijem optužen za zločine na području Medačkog džepa u rujnu 1993. Norac je dodao i kako su svi pripadnici njegove brigade bili upoznati s konvencijama o Međunarodnom ratnom pravu i Ženevskim konvencijama. Svi zapovjednici o tome su educirani na seminarima i tečajevima, a niti jedan zapovjednik nije ga izvijestio - tijekom akcije i nakon nje - da je bilo nekakvih nepravilnosti ili negativnosti.
- Nije točno da nisam osigurao Vojnu policiju na terenu. Uspostavio sam tri kontrolna punkta sa svrhom da se spriječe bilo kakve nepravilnosti. Nikakve informacije o njima nisam dobio - kazao je Norac, dodavši kako ga nitko iz UN-a ili drugih organizacija nije obavijestio o ubijanju civila i uništavanju imovine.
- S UN-om je pregovarao časnik za vezu Zbornog područja brigadir Mesić i Ademi, a ja sam izvršavao njegove naredbe - kazao je, dodavši kako je postojao jasan sustav zapovijedanja u 9. brigadi. Norac je istaknuo i da je topnička priprema napada izvedena prema taktičkim načelima ratnog prava.
- Da sam išao bez nje, broj stradalih vojnika HV-a bio bi veći, a i uspjeh akcije je došao u pitanje - tvrdi.
Norac je govorio i o dva incidenta sa neprijateljskim „civilima“.
Ispričali su mi kako je 10. rujna, dan nakon početka akcije, iz šume na području Debele glave s podignutim rukama izašao stariji čovjek u civilu. Kada je prišao našim vojnicima na 30-40 metara, posegnuo je za pištoljem i jurišajući počeo pucati na njih. Oni su reagirali i lišili ga života - kazao je Norac. Dan ranije, nakon što su dva sanitetska vozila HV-a naišla na tenkovsku minu, iz njih su ispale doktorica i dvije medicinske sestre. Doktorica je krenula pomoći ranjenom vojniku HV-a kada je na njih zapucao stariji čovjek i ranio je.
- Odgovorno tvrdim da nikakav krvavi sukob 9. gardijske brigade s kanadskim snagama nije bio kao što su to neki na ovom suđenju tvrdili. Niti jedan hrvatski vojnik nije poginuo niti je ranjen u razmjeni vatre s Kanađanima jer razmjene vatre nije ni bilo. Oni su samo svojom neopreznošću i bahatošću ulazili u minska polja odakle su ih izvukli pripadnici 9. gardijske brigade - kazao je Norac, dodavši da su Kanađani, umjesto da im zahvale, izmislili da su pucali po njima.
- To mi je neshvatljivo jer je 9. gardijska uvijek postupala s humanih, kršćanskih i patriotskih načela - tvrdi Norac.

'NISAM DIREKTNO KOMUNICIRAO SA ŠUŠKOM'
Nije točno da sam imao ikakvu direktnu komunikaciju sa Zagrebom i s ministrom Gojkom Šuškom. Poštovao sam zapovjednu hijerarhiju i moj jedini i neposredni zapovjednik je bio Ademi - tvrdi Norac. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada će Norac odgovarati na pitanja tužiteljstva i obrane prvooptuženog Rahima Ademija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a