Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

M. Norac: Nisam direktno komunicirao sa Šuškom

None Foto: G.Stanzl

Norac tvrdi da nije postojao Sektor 1, niti da je on njime zapovijedao. Rekao je da su svi njegovi vojnici bili upoznati s konvencijama ratovanja

Bio sam zapovjednik samo 9. gardijske brigade, a ne Sektora 1 koji nikada nije osnovan. To je trebalo biti istureno zapovjedno mjesto 9. gardijske, no on nikada nije formiran, kazao je iznoseći obranu umirovljeni general Mirko Norac, koji je s Rahimom Ademijem optužen za zločine na području Medačkog džepa u rujnu 1993. Norac je dodao i kako su svi pripadnici njegove brigade bili upoznati s konvencijama o Međunarodnom ratnom pravu i Ženevskim konvencijama. Svi zapovjednici o tome su educirani na seminarima i tečajevima, a niti jedan zapovjednik nije ga izvijestio - tijekom akcije i nakon nje - da je bilo nekakvih nepravilnosti ili negativnosti.
- Nije točno da nisam osigurao Vojnu policiju na terenu. Uspostavio sam tri kontrolna punkta sa svrhom da se spriječe bilo kakve nepravilnosti. Nikakve informacije o njima nisam dobio - kazao je Norac, dodavši kako ga nitko iz UN-a ili drugih organizacija nije obavijestio o ubijanju civila i uništavanju imovine.
- S UN-om je pregovarao časnik za vezu Zbornog područja brigadir Mesić i Ademi, a ja sam izvršavao njegove naredbe - kazao je, dodavši kako je postojao jasan sustav zapovijedanja u 9. brigadi. Norac je istaknuo i da je topnička priprema napada izvedena prema taktičkim načelima ratnog prava.
- Da sam išao bez nje, broj stradalih vojnika HV-a bio bi veći, a i uspjeh akcije je došao u pitanje - tvrdi.
Norac je govorio i o dva incidenta sa neprijateljskim „civilima“.
Ispričali su mi kako je 10. rujna, dan nakon početka akcije, iz šume na području Debele glave s podignutim rukama izašao stariji čovjek u civilu. Kada je prišao našim vojnicima na 30-40 metara, posegnuo je za pištoljem i jurišajući počeo pucati na njih. Oni su reagirali i lišili ga života - kazao je Norac. Dan ranije, nakon što su dva sanitetska vozila HV-a naišla na tenkovsku minu, iz njih su ispale doktorica i dvije medicinske sestre. Doktorica je krenula pomoći ranjenom vojniku HV-a kada je na njih zapucao stariji čovjek i ranio je.
- Odgovorno tvrdim da nikakav krvavi sukob 9. gardijske brigade s kanadskim snagama nije bio kao što su to neki na ovom suđenju tvrdili. Niti jedan hrvatski vojnik nije poginuo niti je ranjen u razmjeni vatre s Kanađanima jer razmjene vatre nije ni bilo. Oni su samo svojom neopreznošću i bahatošću ulazili u minska polja odakle su ih izvukli pripadnici 9. gardijske brigade - kazao je Norac, dodavši da su Kanađani, umjesto da im zahvale, izmislili da su pucali po njima.
- To mi je neshvatljivo jer je 9. gardijska uvijek postupala s humanih, kršćanskih i patriotskih načela - tvrdi Norac.

'NISAM DIREKTNO KOMUNICIRAO SA ŠUŠKOM'
Nije točno da sam imao ikakvu direktnu komunikaciju sa Zagrebom i s ministrom Gojkom Šuškom. Poštovao sam zapovjednu hijerarhiju i moj jedini i neposredni zapovjednik je bio Ademi - tvrdi Norac. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada će Norac odgovarati na pitanja tužiteljstva i obrane prvooptuženog Rahima Ademija.

Komentiraj, znaš da želiš!