Obavijesti

News

Komentari 327

'Mađarević je nanijela političku štetu i narušila državni ugled'

'Mađarević je nanijela političku štetu i narušila državni ugled'
1

JAVNI ISTUP Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić bila je kazneno prijavljena zbog pravilnika o javnim istupima svojih zaposlenika

VIDEO

Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete. Pravo na drugačije mišljenje ne može podrazumijevati nepoštovanje Ustava RH.

Tim se priopćenjem, zbog velikog interesa javnosti, još jednom oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova, čija je zaposlenica Elizabeta Mađarević kao prva tajnica Veleposlanstva RH u Njemačkoj na svom Facebook profilu objavljivala diskriminirajuće privatne stavove.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:45

Nitko u diplomaciji sa svojim stajalištima ne smije izlaziti iz okvira službene politike, kažu u ministarstvu, dodajući da su u ovom slučaju pokrenuli postupak utvrđivanja činjenica. Ograđuju se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u službi vanjskih poslova, zaključuju.

Čini se da je, barem u slučaju Mađarević, bilo opravdano donošenje pravilnika ministarstva prošle godine, prema kojem svi zaposlenici moraju tražiti suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, uključujući objave na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE IZJAVE DIPLOMATKINJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: 

18
| Foto: RK Đakovo

Krajem srpnja je Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv bivše ministrice Marije Pejčinović Burić, prijavljene da je uvođenjem pravilnika povrijedila slobodu izražavanja zaposlenika. Ekonomist s Princetona i predsjednički kandidat Dejan Kovač javno se zapitao jesu li u zapošljavanju diplomata postojali i drugi kriteriji osim članskih iskaznica te koju poruku govorom mržnje šaljemo o hrvatskom turizmu. 

Slučaj komentirao i državni vrh 

Slučaj Mađarević su u nedjelju komentirali i premijer Andrej Plenković te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona se oglasila o slučaju preko svog Twitter profila. 

- Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su - napisala je predsjednica na Twitteru te dodala: 

- Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država -  stoji u Twitter objavi predsjednice Republike.

Premijer Plenković istaknuo je kako se prvo treba utvrditi je li Facebook profil Elizabete Mađarević doista hakiran, kako ona tvrdi. No, ukoliko to nije slučaj, to bi bila "katastrofa". 

- Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade - naglasio je Plenković. 

'Diplomat prihvaća svoje obaveze i nema radno vrijeme' 

Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Moskvi i ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja ne smatra kako je profil diplomatkinje hakiran. 

- Problem sigurnosti je otvoren za sve koji su na internetu, ali podsjećam da prva reakcija službenice nije bila da je profil hakiran nego se pozvala na pravo da kao građanka u slobodnoj zemlji iznosi slobodno svoja stajališta, ali to je suprotno zahtjevima diplomatske službe i zbog toga će nadležne institucije Ministarstva vanjskih poslova poduzeti odgovarajuće korake - rekao je u razgovoru za N1

Diplomatkinju hitno pozvali u MVEP zbog sramotnih objava
Diplomatkinju hitno pozvali u MVEP zbog sramotnih objava

Zapitao se kako je Mađarević s takvim stavovima prošla stručni ispit te kakve je ocjene dobivala od nadređenih. 

- Ona je već tri niža zvanja diplomatskog posla prošla, a Zakon o vanjskim poslovima određuje da je napredovanje moguće ako se tri puta zaredom dobije najbolja moguća ocjena od pretpostavljenog - tvrdi Kovačević te dodao se diplomati ne smiju miješati u unutarnju politiku zemlje primateljice te da moraju svakim svojim postupkom dostojno predstavljati Republiku Hrvatsku. 

Diplomatkinja: 'Hakirali su mi profil, cilj napada je Vlada RH'
Diplomatkinja: 'Hakirali su mi profil, cilj napada je Vlada RH'

Tezu o privatnom profilu diplomatkinje Kovačević smatra neprihvatljivom. Tvrdi da diplomat prihvaća obaveze koje proistječu iz Bečke konvencije i Zakona o vanjskim poslovima koji jasno definira obveze diplomatskih službenika. 

- Diplomat nema radno vrijeme, zato i prima znatno veću plaću kada je na dužnosti u misiji - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 327
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag