Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mađari izašli na ulice zbog novog zakona Viktora Orbana

None Foto: BERNADETT SZABO 9

Marširajući središtem Budimpešte iza transparenta na kojemu je pisalo "Dosta nam je", prosvjednici su isticali mađarsku zastavu i zastavu EU-a. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca

Nekoliko tisuća Mađara prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti protiv premijera Viktora Orbana i njegova zakona o prekovremenim satima koji je dosad na ulice nekoliko puta izvukao brojne mađarske radnike. 

Marširajući središtem Budimpešte iza transparenta na kojemu je pisalo "Dosta nam je", prosvjednici su isticali mađarsku zastavu i zastavu EU-a. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca. 

- U potpunosti ignoriraju što smo rekli i što želimo, a to nas jako smeta - kazao je jedan od prosvjednika, Lajos Kovacs. 

Vladajuća Orbanova stranka Fidesz usvojila je prošli mjesec zakon kojim se poslodavcima omogućuje povećanje broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok se zakonski rok isplate produžuje na tri godine. 

Orban je kazao da je zakon donesen u interesu radnika koji će na taj način legalno moći raditi prekovremeno u vrijeme kada se gospodarstvo bori s golemim nedostatkom radne snage.

Po podacima tvrtke Zavecz Research objavljenim početkom tjedna potpora Fideszu u posljednjih je mjesec dana pala za tri postotka, odnosno na 32 posto što je još uvijek puno više nego što imaju oporbene stranke. 

Nacionalistički Jobbik dobio je 11 posto potpore, a socijalisti sedam posto. 

Komentari (24)
  • Hrvati dali ste vidjeli kako se to radi,svi se oko nas bune i izlaze na ulice,vi ste zadovoljni što vam je Plenki dao 24kn povišice mirovine,i 150kn place..

    19. 1. 2019,   18:17
  • Hrvati nece strajkat nikada..makar ih pokrali i oduzeli sve, bitno da kradu sami sebe..fujjjj

    19. 1. 2019,   20:06
  • Kaze orban:" Necete biti briselski, nego moji robovi..."

    19. 1. 2019,   20:06