Obavijesti

News

Komentari 81

Mađarska: Orban priprema amandman protiv izbjeglica

Mađarska: Orban priprema amandman protiv izbjeglica
1

Na referendumu koji je Viktor Orban organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valja

VIDEO

Madžarski premijer Viktor Orban pokrenuo je u ponedjeljak postupak kako bi ustavom zabranio "premještaj" tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevaljanom referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

"Strani državljani se ne mogu premještati u Mađarsku", napisao je konzervativni premijer u nacrtu ustavnog amandmana objavljenom na mrežnoj stranici parlamenta.

"Strani državljani (osim građana Europske unije) mogu živjeti u Mađarskoj samo na temelju osobnog zahtjeva koje će madžarske vlasti obraditi u skladu s odredbama donesenim u parlamentu", navodi se još u tom nacrtu.

Takva bi formulacija trebala spriječiti provedbu svakog programa raspodjele izbjeglica u Mađarskoj o kojemu odlučuju zemlje članice EU-a. Zastupnici će o amandmanu glasati 8. studenog.

On bi bez poteškoća trebao dobiti potrebnu potporu dviju trećina zastupnika, budući da premijerova većinska stranka Fidesz može računati na glasove krajnje desne stranke Jobbika.

Na referendumu koji je Viktor Orban organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No Orban je proglasio "veliku pobjedu" koja mu, smatra, daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.