Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ma kakav euro: Od pet kriterija zadovoljavamo dva, možda tri

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL 3

FALE TRI, ALI BITNA KRITERIJA: Nismo ušli u tečajni mehanizam, deficit nam je veći od zadanih 3% (sada je 5,7%), a javni dug premašuje 60% BDP-a (čak 85%)

Brojne reakcije je izazvala izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako vjeruje da će Hrvatska uvesti euro u idućih pet godina. U četvrtak je i predsjednik Europske komisije Jean Paul Juncker kazao da je to moguće najranije 2020. godine.

No, kada će Hrvatska uvesti euro, to je vrlo neizvjesno. Prije svega, kako javlja HRT, postavlja se pitanje koje bi to uvjete Hrvatska morala ispuniti kako bi uopće mogla i razmišljati da uvede euro umjesto kune.

Od pet kriterija zadovoljavamo samo inflaciju i kamatne stope. No još ne zadovoljavamo tri kriterija: nismo ušli u tečajni mehanizam, deficit nam je veći od zadanih 3% (sada je 5,7%), a javni dug premašuje 60% BDP-a (čak 85%). 

Ipak, Grčić je uvjeren da ispunjavamo tri kriterija

No, potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je u četvrtak da Hrvatska zadovoljava otprilike tri od pet kriterija. Uz nisku razinu inflacije i kamate koje ne odstupaju bitno od europskog prosjeka, Grčić smatra da je treći kriterij stabilnost tečaja.  

- Za taj kriterij možemo reći da je ispunjen. Ostaju još dva problema, a to su deficit i javni dug. Moramo pričekati vrijeme u kojem će deficiti biti ispod 3 posto i moramo pričekati vrijeme u kojem bi javni dug bio ispod 60 posto. Ovaj prvi cilj i danas na prvoj točki Vlade ćemo objasniti kojom dinamikom će se odvijati fiskalna konsolidacija - kazao je Grčić koji očekuje da će Hrvatska deficit svesti ispod tri posto u 2017.

Komentari (75)
  • treba uvesti apsolutisticku monarhiju,ova demokracija ne valja

    30. 4. 2015,   20:46
  • Kamo sreće da nikad ne zadovoljimo te uvjete.Teško nam i ovako,a onako će biti puno,puno teže.

    30. 4. 2015,   20:49
  • Na prvoj slici su čokoladice!

    30. 4. 2015,   21:04