Obavijesti

News

Komentari 63

Ma kakva zima! Hrabri kupači odradili novogodišnje kupanje

Ma kakva zima! Hrabri kupači odradili novogodišnje kupanje
23

Vrlo hrabri: Danas su hrabri kupači odlučili odraditi svoje novogodišnje kupanje. Unatoč zimi, kupanju su se odazvali kupači iz Splita, Pule, Ogulina, Šibenika...

VIDEO

Uz zvuke Beethovenove Ode radosti u izvedbi pijanistice Gordane Pavić i trubačice Lore Pavić, profesorice i učenice Glazbene škole 'Ivan Lukačić', na Novu 2016. godinu na šibenskoj plaži Banj u more su skočila 22 najhrabrija kupača. Među mladim i onim starijim Šibenčanima, većinom pripadnicima navijačke skupine 'Funcuti', svakako se pojavom i hrabrošću isticala 76-godišnja Eržebet Horvat, porijeklom Mađarica iz vojvođanskog Bečeja.

- I inače se svaki dan kupam u moru u Brodarici kraj Šibenika. Svakog dana, bez obzira na vrijeme, kišu, snijeg ili buru, skočim u more i otplivam svoj krug. Jako mi godi, a vjerujem i da je zdravo. Pa i moja se majka sve do svoje 92. godine svaki dan kupala u moru u Primoštenu, a ni meni kao prabaki ne ide loše - objasnila nam je Eržebet kako se našla u ovoj skupini hrabrih, čvrstih i istetoviranih muškaraca.

POGLEDAJTE VIDEO : Hrabri Šibenčani na novogodišnjem kupanju

Pokretanje videa...

24sata Video 00:14

'Banjada' na Banju točno u podne na Novu godinu, uz kuhano vino i klasičnu glazbu, te defile mladih jedriličara, već je postala šibenska tradicija. Na prekrasnoj gradskoj plaži s još prekrasnijim pogledom na stari grad i kanal sv. Ante, okupilo se zato mnoštvo gledatelja, Šibenčana i njihovih gostiju.

Iako je vrijeme bilo sunčano, živa je u termometru pokazivala samo 7,7 stupnjeva Celzijusevih, dok se termometar u moru nije popeo preko šest. To je neke od okupljenih kupača natjeralo da se zamisle i počešu iza uha, ali nitko nije odustao. Eržebet je bila među onima koji su se u moru zadržali najduže.

Ne može proći Nova bez piciginaša na Bačvicama

Zabave nije nedostajalo ni u Splitu.

Prvo jutro u Novoj, ni ove godine nije prošlo bez piciginaša koji su se okupili točno u podne kako bi se igrajući Picigin okupali na splitskim Bačvicama. Kako su nam kazali, iako je temperatura zraka bila oko 10 Celzijevih stupnjeva, na suncu se činilo kao da je puno više, a ni temperatura mora nije bila niska, oko 15 Celzijevih stupnjeva.

Ivo Čagalj/Pixsell

- Kupanje na Bačvicama ne može se izbjeći ni jedan dan, a kamoli ovo novogodišnje. More je super, nije uopće hladno, a i mi smo naučili i na niže temperature. A u Novoj nam svima samo želim puno zdravlja – kazala je Jasna Čagalj.

Prije ulaska u more, igrao se i Picigol, igra loptom na golove, a rekreativcima na Bačvicama u tome je "pomogla" oseka zbog koje su dobili veliku površinu na plaži.

-  Svi kažu da će nas more poplavit, a evo kod nas nestaje – kazao nam je piciginaš Maks.

POGLEDAJTE VIDEO: Splićani zaigrali picigin

Pokretanje videa...

24sata Video 00:19

U Puli najmlađoj plivačici 8 godina, a najstarijoj 85

Čak pedesetak kupača nazdravilo je pjenušcem u moru na Mornaru i zaželjeli svima uspješnu 2016. godinu. Najmlađa kupačica među njima bila je 8-godišnja Lana Bujić iz Pule. Unatoč temperaturi mora od  tek 12 stupnjeva djevojčica je spremno uletjela u more i zaplivala.

Duško Marušić/Pixsell

- Nije mi hladno, a obožavam kupanje i more. Malo mi je bilo zima kada sam izašla iz vode jer je temperatura vani niža,ali nije strašno. Bodrio me tata Dean i nastavit ću se kupati cijelu zimu.Savjetujem svima koji to mogu da se kupaju kroz cijelu godinu jer onda nema prehlada i gripe. Odlično se osjećam, a more je predivno i čisto - kazala je djevojčica.

Velikim pljeskom pozdravilo ju je, kao i ostale kupače na stotine Puljana koji se svake godine točno u podne okupe kako bi i najstarijoj kupačici koja je 1. siječnja u moru proslavila rođendan, zaželjeli još puno zdravih godina.

Alma Šešlija i ove godine je ostala vjerna svom dugogodišnjem kupanju.

- Svoje teške bolesti, poput karcinoma ali i drugih bolesti izlječila sam upravo kupajući se kroz cijelu godinu, i nastavit ću tako i dalje jer mi to pomaže. Pješačim do mora 2 kilometra svaki dan i to je jedan način održavanja zdravlja.Nije mi hladno, a za 85. rođendan poželjela sam puno zdravlja sebi i svima - rekla je vesela Alma Šešlija.

Rabac: Nakon kupanja nazdravili šampanjcem

Tradicionalno po četrnaesti put zaredom prvog dana Nove godine, u petak točno u 13 sati, na plaži podno rabačkog hotela Marina u prohladno more doslovce se bacilo 30-ak kupača iz Rapca, Labina, Pazina, Poreča a među njima je bilo i nekoliko turista iz Njemačke. Nije im se odolio pridružiti Njemački ovčar Roy. Nakon 15-minutne zabave u moru koje je mjerilo jedva 10 stupnjeva kupači su si nazdravili šampanjcem.

Hajrudin Merdanović/24sata

- Tradicija ide dalje i sa zadovoljstvom konstatiramo da nas je svake godine sve više. Šampanjac u moru je najljepša dekoracija za ulazak u Novu godinu. Novogodišnje kupanje je siguran recept za dobro zdravlje - kaže bivši pazinski gradonačelnik Neven Rimanić koji novogodišnje kupače neizostavno predvodi još od 2002. godine.

Kupačima u Rapcu se po prvi put pridružio i strastveni „zimski“ kupač iz okolice Poreča Klaudio Tominić koji kaže da je zimsko kupanje prava zaraza koja se s vremenom pretvori u užitke koji doslovce čeliče čovjeka.

Okupali su se i Ogulinci - u jezeru

A tradicionalno novogodišnje kupanje odradili su i Ogulinci u jezeru Sabljaci. Treću godinu za redom kupalo se 12 kupača, među kojima je bila i jedna hrabra žena. Najstarijem je 66 godina, a najmlađi ima 18. Ogulinci su se osvježili u vodi od 5 stupnjeva, a temperatura zraka bila je oko nule.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrabri Ogulinci kupali se u jezeru

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

Kristina Štedul Fabac/Pixsell


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag