Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mađari su poručili Hrvatskoj: Uskoro ćemo zatvoriti granicu

None Foto: Reuters

Bit će točno kao što je bilo na granici prema Srbiji. Upravo tako. Neće biti nikakva koridora za migrante prema zapadu, rekao je za Reuters mađarski šef diplomacije

Mađarska će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih izbjeglica ako čelnici Europske unije ne dogovore zajedničke snage koje bi migrante zaustavljale na obalama Grčke, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

- Pozvali smo Grčku i Europsko vijeće da uspostave zajedničke europske snage koje bi štitile vanjsku schengensku granicu. Nažalost, takva odluka još nije donesena. Ako danas i sutra odluku ne donesu na sastanku Europskog vijeća, tada stvarno trebamo ozbiljno razmotriti zaštitu Schengena na hrvatsko-mađarskoj granici -  rekao je Szijjarto u intervjuu za Reuters.

Zatvaranje granice prema Hrvatskoj trebalo bi biti provedeno na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu migranata prema zapadnoj Europi.

- Bit će točno kao što je bilo na granici prema Srbiji. Upravo tako. Neće biti nikakva koridora za izbjeglice prema zapadu, rekao je Szijjarto i dodao da je službena Budimpešta već o tome obavijestila susjedne zemlje, Sloveniju, Austriju te Njemačku kamo streme gotovo svi izbjeglice, a sve tri su kao i Mađarska unutar schengenske zone slobodnog kretanja ljudi, što Hrvatska još nije. 

Reuters podsjeća da bi se u slučaju zatvaranja granice prema Hrvatskoj izbjeglice mogle preusmjeriti na Sloveniju kao tranzitnu zemlju ili ostati 'zarobljene' u Hrvatskoj čije se vlasti bore s teškim teretom priljeva tih ljudi.

To će biti potpuno drukčija situacija. Strogom zaštitom naših južnih granica ... šaljemo izbjeglicama poruku da nema smisla kretati na put, kaže mađarski šef diplomacije

Szijjarto je objasnio da bi s mađarskim zatvaranjem "zelene granice" izbjeglice u tu zemlju mogli ući samo regularno, dakle preko graničnih prijelaza i s valjanim putnim ispravama, a "ako ih nemaju trebaju podnijeti zahtjev za azil".

Mađarska je stvorila dvije takozvane tranzitne zone u kojima migranti mogu podnijeti zahtjev za azil, no većina tih zahtjeva se odbije, jer je Srbija sigurna zemlja za izbjeglice. Ilegalne migrante mađarske vlasti sudski gone jer ih zateknu u prekršaju.

- Bude li se Hrvatska kao članica Europske unije držala europskih propisa i registrirala tražitelje azila, oni će morati ostati u Hrvatskoj dok se njihovi zahtjevi ne obrade. Ne bude li ih Hrvatska registrirala, onda će morati zahtjeve podnijeti na mađarsko-hrvatskoj granici ako nemaju putne isprave. To će biti potpuno drukčija situacija. Strogom zaštitom naših južnih granica ... šaljemo im poruku da nema smisla kretati na put - rekao je mađarski šef diplomacije.

Szijjarto je poručio Hrvatskoj da bude spremna na zatvaranje i podsjetio da je hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio da "oni mogu bolje vladati situacijom nego Mađarska".

- Ako je to njegova izjava, moramo mu vjerovati, jer on je premijer -  rekao je Szijjarto.

- Austrija je također svjesna da se to može dogoditi. Razgovarao sam s njemačkim kolegom i Nijemci su svjesni da možemo donijeti takvu odluku - rekao je Szijjarto.

Komentari (44)
  • orban jedini kuži opasnost i radi sve za dobrobit svog naroda i države. svaka mu čast na tome...

    16. 10. 2015,   00:15
  • je li i ovo slučajno? nema veze mi smo se pripremili, ostojić radi dan i noć

    16. 10. 2015,   00:03
  • Kako naša Vlada kaže mi imamo plan A,B,C...u slučaju zatvaranja granica..Ma dajte molim vas sposobni ste kao i za obraniti Karlovac od poplava..Samo price

    16. 10. 2015,   00:14