Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mađarska će se suprostaviti mogućim sankcijama Poljskoj'

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Mađarska neće nikada podržati sankcije protiv Poljske, rekao je Orban, tražeći od svojih europskih partnera "više poštovanja za Poljake, jer ga oni zaslužuju"

Mađarska će se suprotstaviti mogućim sankcijama Europske unije protiv Poljske, najavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban u  ozračju jačanja konzervativne osovine Varšava-Budimpešta.

"Mađarska neće nikada podržati sankcije protiv Poljske", rekao je Orban na državnom radiju MR1, tražeći od svojih europskih partnera "više poštovanja za Poljake, jer ga oni zaslužuju".

To upozorenje stiže nakon što je Europska komisija zaprijetila Varšavi da će pokrenuti proceduru protiv kršenja temeljnih vrijednosti EU, nakon poljskog usvajanja zakona kojim javne medije stavlja pod kontrolu konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS).

Sam na udaru europskih instanci zbog autoritarnih odstupanja, Orban si je pronašao saveznika u stranci koja se u listopadu vratila na vlast u Poljskoj, i čiji ga je vođa Jaroslaw Kaczynski primio u četvrtak.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Wasczykowski nije u četvrtak skrivao da se Varšava nada iskoristiti mađarsko iskustvo u kontaktima s EU.

Više inicijativa poljske vlasti, posebice o Ustavnom sudu, medijima, oporezivanju banaka, nalikuju na mjere koje je Orban posljednjih godina poduzeo bez obzira na kritike nekih partnera.

Komentari (43)
  • Orbane ne dopusti da zlo prevlada

    8. 1. 2016,   14:51
  • Svaka čast Orbane , nije se lako borit sa masonskim slugama koji žele uništit Europu i naselit miljune terorista tako da nastane pakao i rat.

    8. 1. 2016,   15:47
  • Kakve izbjeglice? Radi se o kontroli medija. Najlakše je kakiti, a ne znati zbog čega.

    8. 1. 2016,   17:06