Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mađarska želi poništiti plan raspodjele izbjeglica po EU

None Foto: Reuters

Raspodjela 160.000 izbjegIica među zemljama članicama EU dogovorena je na europskom summitu, a odbacilo ju je nekoliko zemalja istočne Europe

Mađarski zastupnici će za nekoliko tjedana odlučiti hoće li kao što želi vladina većina Viktora Orbana pokrenuti sudsku akciju protiv kvota Europske unije o raspodjeli  izbjeglica među državama.

Fidesz premijera Orbana je predao u petak tekst zakona koji zadržava tvrdu liniju u pogledu izbjegličke krize, rekao je zastupnik Fidesza Gergely Gulyas. Zastupnici će se izjasniti o tom zakonu početkom prosinca.

Raspodjela 160.000 izbjegIica među zemljama članicama EU dogovorena je na europskom summitu, a odbacilo ju je nekoliko zemalja istočne Europe, među kojima i Mađarska. Rumunjska, Slovačka i Češka joj se protive.

Taj plan "premještanja je neprimjenjiv" i u suprotnosti s pravilima EU jer zaobilazi državne parlamente, rekao je Gulyas na konferenciji za novinare.

Europski partneri kritiziraju Mađarsku jer je zatvorila svoju granicu s Hrvatskom i sa Srbijom za izbjeglice postavljanjem bodljikave žice. Budimpešta navodi da je spremna isto napraviti i na granici s Rumunjskom.

Nakon zatvaranja granice sredinom listopada, zemlja je presjekla put izbjeglicama. Njih je 400.000 od početka godine prešlo njezinim teritorijem u smjeru zapadne i sjeverne Europe, a sada prelaze preko Slovenije.

Vlada Viktora Orbana tvrdi da se zalaže za tvrdu liniju, čija se privlačnost širi nakon izjava austrijskih i slovenskih političara koji najavljuju da će strože kontrolirati ulazak izbjeglica.

Španjolska će ovog vikenda primiti svoju prvu kvotu izbjeglica

Španjolska ovog vikenda očekuje dolazak 19 eritrejskih i sirijskih izbjeglica, prvih od oko 17.000 koje se obvezala primiti, rekla je u petak glasnogovornica vlade.

Prvim letom u nedjelju stiže 19 izbjeglica iz Italije. To su "Eritrejci i Sirijci, vjerojatno više žena nego muškaraca", rekla je glasnogovornica Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare u Madridu.

Komentari (80)
  • ja sam za izlazak iz eu. dakle,nikog!

    6. 11. 2015,   22:06
  • nema ti ni 5% izbjeglica... sve ekonomski migranti takve ni puškom nećeš zadržati u Hr (srećom) !

    6. 11. 2015,   22:15
  • Nakon sta si Njemacka probere one koje hoce,pitam se koga cemo mi dobit...

    6. 11. 2015,   22:28