Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Macron: 31 listopada mora biti apsolutno zadnji rok za Brexit

None Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Smatram da to treba biti krajnji rok, zato što ne želim da se novi sastav Komisije bavi time - rekao je Macron, referirajući se na imenovanje novih čelnika europskih institucija nakon nedavnih europskih izbora

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da bi 31. listopada trebao biti krajnji rok za više puta odgađani izlazak Britanije iz Europske unije.

Macron je bio jedan od onih europskih čelnika koji su se protivili produživanju roka za izlazak Britanije kada je on pomaknut s ožujka na kraj listopada. 

- Smatram da to treba biti krajnji rok, zato što ne želim da se novi sastav Komisije bavi time - rekao je, referirajući se na imenovanje novih čelnika europskih institucija nakon nedavnih europskih izbora. 

"Mislim da bi bila velika pogreška dalje odgađati", rekao je Macron dodajući 

Međutim, Macron je voljan dati još jedno produljenje roka za Brexit u slučaju da Britanija zatraži vrijeme za drugo glasanje o izlasku.

"To je ostvarivo ako bi imali novi referendum ili skroz novi model koji bi bio prihvatljiv ostalim članicama i našem pregovaraču."

Macron je beskorisnim ocijenio svaki pokušaj Britanije za ponovnim pregovorima s ciljem da se ukloni tzv. irski 'backstop'.

Komentari (5)
  • Je li se Kolinda s tim složila

    3. 6. 2019,   19:49
  • Koja je razlika između "zadnji rok" i "apsolutno zadnji rok"?

    3. 6. 2019,   19:44
  • Ma izbacite ih vise, uvedite carine nek se Irska odcjepi i nek kraljestvo vise ne postoji. Jesu zeljeli izac, nek trguju s Amerikancima ako ih zele. Samo jaka Eu je sigurna, nasuprot Amerikancima, Rusiji i Kini.

    3. 6. 2019,   19:46