Obavijesti

News

Komentari 45

Macron dolazi u posjet Vučiću: Pričat će i o problemu Kosova

Macron dolazi u posjet Vučiću: Pričat će i o problemu Kosova
1

Jedna od tema susreta predsjednika Srbije i Francuske biti će i problem Kosova, a beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dolazi u ponedjeljak u dvodnevni posjet Srbiji s namjerom da pokaže kako je Pariz i dalje "značajan igrač na svjetskoj političkoj i sigurnosnoj sceni", ocjenjuju uoči posjeta beogradski mediji navodeći kako Beograd Macrona dočekuje u svjetlu njegove nedavne ne baš optimističke poruke da ne podupire proširenje Europske unije dok ona ne dosegne unutarnju konsolidaciju.

Francuska inzistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju iznimne žrtve srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, ali istodobno izražava želju da se prevlada nerazumijevanje iz 1999. godine u vrijeme NATO-ova bombardiranja tadašnje Jugoslavije, ističu beogradski mediji uoči Macronova posjeta.

Dok u Elizejskoj palači ističu kako predsjednik Macron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mjesto u Europskoj uniji i da Francuska podržava proces približavanja Srbije europskim integracijama, mediji bliski vlasti u Beogradu ukazuju na stajalište službenog Berlina kako proces proširenja i unutarnja reforma EU trebaju teći paralelno.

Pariz će, kako se navodi, od EU zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebala obuhvatiti, s jedne strane, realnost europske perspektive i očekivanja, a s druge zahtjeve za konkretno provođenje reformi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna od tema na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske biti će i problem Kosova, a beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regiji, navode beogradski mediji pozivajući se na izvore iz Elizejske palače uoči Macronova posjeta Srbiji.

Beogradske Večernje novosti pišu da, kad je riječ o tome, "nije ni na Francuskoj, ni na Njemačkoj, ni na EU da nameću rješenje", uz ocjenu kako će svi sa svoje strane pokušati sve da dijalog ponovo započne.

Francuski predsjednik Macron je, poslije nedavnih turbulentnih pregovora o izboru europskih dužnosnika, poručio kako je suzdržan u svezi s proširenjem EU dok se Europa ne konsolidira i usuglasi unutarnje mehanizme dogovaranja i odlučivanja, što je shvaćeno kao neizravna poruka Srbiji da ne može računati na skori pristup Uniji.

Očekuje se potpisivanje 20 bilateralnih sporazuma

Posjet francuskog predsjednika Srbiji pratit će još nekoliko bilateralnih detalja, među kojima je činjenica da je Macron trebao posjetit Srbiju još u prosincu prošle godine, ali su dolazak u Beograd odložili prosvjedi "žutih prsluka" u Parizu i diljem Francuske.

Drugi je detalj vezan uz ceremonijalni propust službenog Pariza da, uz obljetnicu završetka 1. svjetskog rata ispred Slavoluka pobjede u Parizu, Vučiću dodijeli mjesto na strani država pobjednica, smjestivši ga u drugi plan, što je u Beogradu potaknulo niz neugodnih komentara. Francuska strana naknadno je pokušala stvar popraviti isticanjem uloge Srbije na pobjedničkoj strani u 1. svjetskom ratu. 

Francuski predsjednik u ponedjeljak stiže u Beogradu, a tijekom njegova dvodnevnog boravka, uz brojne bilateralne aktivnosti, Srbija i Francuska potpisat će 20 sporazuma, među kojima je pet vezano uz naoružanje i vojnu opremu.

Jedna od glavnih tema bi mogao biti i dijalog Beograda i Prištine, piše francuski "Figaro" uoči posjeta. Pozivajući se na francusku agenciju AFP, list podsjeća da je posjet prvotno bio zakazan za prosinac 2018., ali da je otkazan zbog prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu i diljem Francuske.

Mediji u Beogradu i Parizu naglašavaju kako je posjet predsjednika Macrona prvi posjet jednog francuskog predsjednika Srbiji od vremena Jacquesa Chiraca 2001. godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...