Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Macron i Mattarelo zajedno na 500. godišnjici smrti da Vincija

None Foto: CHRIS WATTIE

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte ugostit će predsjednika Sergija Mattarelu i njegovu kćer Lauru u tamošnjoj kraljevskoj palači

Predsjednici Francuske i Italije u četvrtak će zajedno obilježiti 500. godišnjicu smrti umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija u  gradiću Amboise u dolini Loire.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte ugostit će predsjednika Sergija Mattarelu i njegovu kćer Lauru u tamošnjoj kraljevskoj palači.

Nakon toga slijedi privatni ručak u dvorcu Clos Luce u kojem je  renesansni genije umro 2. svibnja 1519.

Kasnije u četvrtak dvojica predsjednika pridružit će se stotinama mladih Talijana i Francuza koji će sudjelovati u arhitektonskim, književnim i znanstvenim radionicama u dvorcu Chambord.

Macron je najavio zajedničko obilježavanje Leonardove obljetnice u ožujku u želji da poboljša odnose između dviju zemalja narušene svađom čelnika talijanske koalicijske vlade s Parizom.

Luigi di Maio iz populističke stranke Pokret 5 zvijezda (M5S) i Matteo Salvini iz Lige sukobljavali su se s liberalnim francuskim predsjednikom zbog migracijske politike.

Italija bi u pariški muzej Louvre trebala kasnije ove godine dostaviti veći broj da Vincijevih djela za veliku izložbu.

Komentari (4)
  • Kad netko ne zna a bavi se širenjem informacija... što reći. Predsjednik Italije nije Mattarelo nego Mattarella. Dvije greške u jednoj riječi.

    2. 5. 2019,   09:45
  • ..taj tipus nije..makron!!..prije bi se reklo...makaron. Jedna velika blamaža i obmana kao što je bio i ..obama!!??

    2. 5. 2019,   14:20
  • Ovoj ni operacije ne pomažu.

    2. 5. 2019,   20:01